De brand bij het appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam gisteravond
NOS NieuwsAangepast

Alle woningen appartementencomplex Amsterdam voorlopig onbewoonbaar door brand

Alle 95 woningen van het appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam zijn voorlopig onbewoonbaar, meldt de brandweer. De schade aan het complex is zo groot dat het niet veilig is voor bewoners om terug te keren naar hun woningen. Dat geldt ook voor woningen met minder schade.

Het dak van het complex is volledig verwoest door de brand en ook sommige delen van de gevel moeten worden gerepareerd. Door de ontstane waterschade kan ook de elektriciteit nog niet worden hersteld.

Bij sommige bewoners zit de schrik er nog goed in:

Bewoners even terug na grote brand: 'We dachten dat het hele gebouw eraan ging'

De brand brak gisteravond uit in het appartementencomplex vlak bij de A2 aan de zuidkant van de stad. Het vuur was rond 02.30 uur onder controle. De oorzaak van de brand is nog niet vastgesteld.

Klachten over lekkages

Vanochtend was er een bewonersbijeenkomst waar bewoners terechtkonden met hun vragen. Bewoners klaagden over eerder gemelde lekkages. Dat, in combinatie met elektriciteitsproblemen, zou volgens velen van hen de mogelijke aanleiding zijn geweest voor de brand, zo hoorde NOS-verslaggever Jeroen de Jager.

Hij was aanwezig bij de bijeenkomst: "De grootste klacht die je hoorde, is dat sinds het pand vijf jaar geleden is opgeleverd er heel veel lekkages zijn geweest." Met de meldingen die de bewoners daarover deden, zou niets zijn gedaan en er zou weinig reactie op zijn gekomen. De brandweer gaat onderzoeken of de lekkages verband hebben met het uitbreken van de brand.

Trouwjurk en ringen

Bewoners mogen onder begeleiding een kwartiertje hun persoonlijke spullen uit hun appartement halen. Als die er nog zijn, want sommige appartementen zijn waarschijnlijk totaal verwoest.

"Het eerste wat je doet, is je kleintje uit bed halen en zo snel mogelijk naar buiten rennen", zegt een van de bewoners van een appartement op een van de bovenste verdiepingen. Hij weet niet of er nog iets over is van de spullen in het appartement. "We gaan binnenkort trouwen, dus de bruidsjurk, ringen: ik ben bang dat dat allemaal weg is."

De bewoners mogen in verschillende fases onder begeleiding hun spullen uit hun woning halen:

Bewoners mogen onder begeleiding even naar binnen om hun spullen op te halen

Bewoners die geen andere slaapplek hadden werden vannacht ondergebracht in omliggende hotels. Ook voor komende nacht wordt opvang geregeld. Hoe het daarna verder moet, is nog onduidelijk.

Het is nog onduidelijk hoelang het herstel van de appartementen gaat duren. Het zou om enkele weken kunnen gaan, maar ook enkele maanden of nog langer is mogelijk, zegt een woordvoerder van de brandweer.

In het appartementencomplex is ook een wietplantage aangetroffen. De brandweer laat weten dat de wietplantage zich niet bevond op de plek waar de brand is ontstaan.

De rook die de brand veroorzaakte was in de wijde omtrek te zien:

Brand in appartementencomplex Amsterdam vlak bij A2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl