Een vrouw bij de plek waar de lichamen worden geidentificeerd
NOS Nieuws

Families slachtoffers treinongeluk India radeloos over vermiste geliefden

In India wordt nog steeds gezocht naar vermisten na het treinongeluk van vrijdag waarbij bijna 300 mensen omkwamen. Bij het ongeluk raakten 1200 mensen gewond.

Meer dan 1000 mensen zijn betrokken bij de bergingsactie. Met zware machines probeert het spoorbedrijf de ravage op te ruimen. Ook worden treinwagons doorzocht terwijl radeloze familieleden toekijken. Een vrouw zegt dat de bagage en mobiel van haar man waren gevonden, maar dat ze geen informatie had over waar hij is.

Ook iemand anders is haar echtgenoot kwijt en zegt dat ze van het kastje naar de muur wordt gestuurd. "Ze hebben me verteld dat ik in het ziekenhuis meer te weten kan komen, maar ik ben in alle ziekenhuizen geweest en heb niets gevonden", zegt ze. "Nu ga ik naar Bhubaneshwar om erachter te komen. Ik heb gewoon mijn man nodig, ik wil niets anders."

Bij een zakencentrum bij de plek van het ongeluk worden lichamen geïdentificeerd. Tientallen familieleden staan daar huilend en met identificatiekaarten van hun dierbaren in de hand.

Dochter

Een vrouw vertelt dat haar dochter bij het ongeluk is omgekomen. Zij kwam vast te zitten onder een deel van de trein. "Eerst hoorden we een luid lawaai en toen begonnen de wagons over elkaar te buitelen. Mijn dochter kwam onder een zwaar stuk ijzer terecht, ik werd op mijn hoofd geraakt door een ijzeren staaf of zoiets."

"Ik wilde mijn dochter bevrijden, maar ik wist niet hoe ik zulke zware onderdelen moest verplaatsen. Mijn dochter bleef huilen en stierf voor mijn ogen."

Een andere vrouw zegt dat dat haar man is omgekomen. Zij probeert nu een schadevergoeding te krijgen van het spoorbedrijf. Families van de doden krijgen 1 miljoen roepies als compensatie, omgerekend ruim 11.000 euro. Mensen die zwaargewond zijn geraakt krijgen zo'n 2000 euro en wie lichte verwondingen heeft ongeveer 600 euro.

'Ik heb mijn man nog niet gevonden'

Officieel is niet bekendgemaakt wat de oorzaak is van het ongeluk. Maar een anonieme spoorwegbeambte vertelt tegen persbureau Reuters dat een sneltrein van het hoofdspoor een zijspoor opreed en in botsing kwam met een stilstaande goederentrein, vermoedelijk vanwege een seinstoring. Doordat de passagierstrein ontspoorde botste daarna een derde inkomende trein op de ravage.

Premier Narendra Modi bezocht gisteren de plek. Hij zei dat hij van plan is om de schuldigen achter het grote treinongeluk zwaar te straffen.

Het is het ergste treinongeluk in India in twintig jaar. Indian Railways zegt dat het dagelijks meer dan 13 miljoen mensen vervoert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl