NOS NieuwsAangepast

Onderzoek naar "zware" cyberaanval IMF

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onderzoekt een cyberaanval op zijn computersysteem. De aanval heeft het werk van het IMF niet verstoord, liet een woordvoerder zaterdagavond weten. Volgens de New York Times ging het de afgelopen maanden om een grote en professionele aanval. Of er schade is aangericht en of er geheime documenten zijn buitgemaakt, is niet duidelijk. De FBI gaat meehelpen aan het onderzoek.

Het IMF heeft zijn werknemers woensdag op de hoogte gebracht, maar heeft de zaak tot nu toe verder stil gehouden. "Vorige week ontdekten we een verdachte overdracht van bestanden. Uit onderzoek bleek dat een gekraakte computer bij het IMF was gebruikt om in IMF-systemen te komen'', schreef IMF-topman Jonathan Palmer in een e-mail aan de stafleden, meldt persbureau Bloomberg. De aanval vond nog voor de arrestatie van voormalig topman Dominique Strauss-Kahn plaats.

Het is niet duidelijk of de hackers het specifiek op het IMF hadden voorzien. De Wereldbank heeft uit voorzorg een computerverbinding met het IMF verbroken, staat in een interne memo. Daarin staat ook dat cyberactivisten Anonymous in ieder geval niet achter de hack zitten.

Computercriminaliteit

De FBI meldde eerder deze week dat ze de prioriteit op computercriminaliteit gaat verhogen. Dit naar aanleiding van de cyberaanvallen op onder andere Google en Sony de afgelopen weken. Of ze toen al op de hoogte waren van de hack bij IMF is niet duidelijk.

Door: Ikram

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl