Twee vrachtwagens rijden door de smalle straten van Garderen
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Gelders dorp wint jarenlange strijd tegen vrachtwagens in dorpskern

Het Gelderse dorp Garderen krijgt een gedeeltelijk verbod op vrachtverkeer. Inwoners voerden een jarenlange strijd tegen de vele vrachtwagens die dwars door de dorpskern reden.

"Het is alsof we de Champions League winnen", zegt de voorzitter van Plaatselijk Belang Garderen.

Volgens de belangenvereniging reden er per dag zo'n 400 vrachtwagens door het dorp die Garderen niet als bestemming hadden. De vrachtwagens zouden onveilige situaties opleveren en scheuren in huizen veroorzaken door de trillingen.

"We hebben tal van gesprekken gehad met de gemeente en de provincie, telkens zonder resultaat", zegt voorzitter Ton van Krevel tegen Omroep Gelderland:

Verbod op vrachtwagens in Gelders dorp: 'Belang om de verkeersveiligheid te verbeteren'

De afgelopen jaren werden er verschillende manieren getest om het vrachtverkeer om het dorp heen te laten rijden. Zo werden onder meer tekstkarren geplaatst om vrachtverkeer om te leiden. Ook zijn er brieven gestuurd naar bedrijven met vrachtwagens die door Garderen rijden. Dat had volgens de regionale omroep geen resultaat.

Wethouder Mijntje Pluimers is verheugd met het verbod. "Een deel van het centrum van Garderen wordt afgesloten voor vrachtverkeer. Dat betekent dat het heel onaantrekkelijk wordt om door het dorp te rijden", aldus Pluimers. Bestemmingsverkeer om winkels en horeca te bevoorraden, mag wel het dorp in.

"Met dit verbod komt er eindelijk een einde aan de onveiligheid", zegt Van Krevel. "Het is voor iedereen een overwinning." Het vrachtwagenverbod gaat naar verwachting voor het einde van de zomer in.

Advertentie via Ster.nl