De Franse kok Loic Villemin bereidt een gerecht voor in zijn restaurant Toya in Faulquemont (ter illustratie)
NOS Nieuws

Horecabranche ergert zich aan website die reserveringen doorverkoopt

  • Jules Jessurun

    redacteur Online

  • Jules Jessurun

    redacteur Online

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is niet blij met de komst van een website waarop mensen voor veel geld reserveringen voor populaire restaurants kunnen overkopen.

Sinds vorig weekend worden op de website Appointment Trader reserveringen aangeboden voor twee zeer populaire Amsterdamse restaurants. Het platform verdient hierop door een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde zelf te houden.

Het doet denken aan Ticketswap, het systeem waarbij gebruikers hun kaartjes voor concerten en voorstellingen kunnen doorverkopen. Ze betalen daarvoor 5 procent per transactie aan Ticketswap.

De dienst van Appointment Trader is minder sympathiek, vindt KHN. "Er worden schaarse reserveringen verhandeld, waarbij vooral tussenpersonen financieel profiteren." Reserveren bij de restaurants zelf is gewoon gratis. Wel vragen duurdere restaurants vaak van tevoren een aanbetaling, maar die wordt volledig van de rekening afgetrokken.

Vol binnen een minuut

Platforms voor overname van reserveringen staan in Nederland nog in de kinderschoenen, maar in de VS zijn ze normaler. Zo beschreef de Amerikaanse journalist Rachel Sugar vorige maand hoe zij via meerdere platforms reserveringen voor populaire tijden kon kopen voor het extreem populaire restaurant Carbone in New York.

Via de website van Carbone zijn tafels op de populaire tijden, tussen 18.00 uur en 22.00 uur, steevast binnen een minuut uitverkocht, maar op Appointment Trader en concurrent Cita Marketplace worden veel reserveringen aangeboden. Wie er morgen rond 19.00 uur wil eten, telt daar omgerekend ruim 600 euro voor neer. Dat is dus niet de maaltijd, maar alleen het recht om rond 19.00 uur in het restaurant plaats te nemen.

Op Appointment Trader in Nederland zijn de prijzen veel lager. Tot nu toe lijken er alleen reserveringen te zijn verkocht voor het Amsterdamse steakrestaurant Mr Porter en worden er nog alleen reserveringen aangeboden voor het Amsterdamse restaurant De Kas (ongeveer 110 euro voor een tafeltje op 10 juni om 19.00 uur).

Restaurant voor iedereen

Eigenaar van De Kas Jos Timmer vindt het net als KHN een verschrikkelijke ontwikkeling: "We doen er alles aan om een goede prijs-kwaliteitverhouding te hebben en om een restaurant te zijn waar iedereen terechtkan", zei hij gisteren in Het Parool. "Dit voelt alsof iemand je de regie van je eigen restaurant uit handen neemt, zonder dat je er iets aan kunt doen."

In de VS bestaat ook het platform ResX waarbij restaurantbezoekers hun reservering op het laatste moment van de hand kunnen doen als ze echt niet kunnen. Op dit platform mogen ze geen geld vragen voor de reserveringen. Wel moeten gebruikers om de populaire restaurants te kunnen zien maandelijks 10 dollar betalen.

De Nederlandse horecabranche en vooral de duurdere restaurants zien liever dat de reserveringen helemaal verlopen "zonder ongewenste inmenging van derden". Horeca-ondernemers steken volgens KHN "zeker in het topsegment veel tijd in het contact met gasten" en met deze dienst vervalt dat grotendeels.

Ongekende drukte

Wat niet lijkt te verdwijnen is de ongekende drukte bij restaurants sinds de coronacrisis en dat we steeds vroeger reserveren, ook in de eenvoudiger restaurants. Ook die restaurants zitten steeds vaker al ruim van tevoren vol.

Voor horeca-ondernemers die er niet op zitten te wachten dat hun reserveringen worden verhandeld, adviseert de KHN dat zij in hun voorwaarden duidelijk vermelden dat reserveringen persoonlijk en niet overdraagbaar zijn. "Maar uiteraard ligt de beslissing daarover bij de ondernemer zelf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl