Bergkamp vraagt Twitter op te treden tegen bedreigingen van Kamerleden
Tweede Kamervoorzitter Bergkamp maakt zich zorgen over bedreigende en gewelddadige tweets die naar Kamerleden worden gestuurd. In een brief aan het hoofd Global Government Affairs van Twitter wijst ze op tweets met video's en afbeeldingen waarin wordt opgeroepen tot geweld of zelfs moord. "Die berichten zijn in het Nederlandse recht waarschijnlijk strafbaar", schrijft ze.
Ze roept Twitter op hier iets aan te doen en serieuze stappen te nemen. Ze voegt eraan toe dat "om onze vrijheid van meningsuiting te beschermen Twitter voor een veiliger online omgeving moet zorgen".
Bergkamp benadrukt dat Kamerleden zich moeten kunnen uiten zonder te worden geconfronteerd met "huiveringwekkende bedreigingen". Volgens haar is het de verantwoordelijkheid van Twitter om te zorgen voor "veilige, inclusieve en authentieke gesprekken".
Het Openbaar Ministerie maakte vorige week bekend dat het nog nooit zoveel meldingen over het bedreigen van landelijke politici heeft gekregen als vorig jaar. Die dreigementen worden vooral geuit via Twitter en Instagram.
Ook uit onderzoek van de NOS vorig jaar bleek dat Tweede Kamerleden geregeld te maken hebben met scheldpartijen, intimidaties, bedreigingen en zelfs fysieke confrontaties. Van de 51 Kamerleden die een vragenlijst invulden, liet 61 procent weten bedreigd of geïntimideerd te worden of op andere manieren lastiggevallen te worden.
'Als je een café hebt, is de eigenaar ook verantwoordelijk'
In een toelichting op haar brief erkent Bergkamp dat het moeilijk is om Twitter te benaderen. "Maar dat wil niet zeggen dat we niet in actie moeten komen. Als je een café hebt, waarin mensen anderen bedreigen, zegt de eigenaar ook niet dat dat zijn verantwoordelijkheid niet is." Volgens Bergkamp is het geen symbolische brief, en is ze echt benieuwd wat Twitter gaat doen. "Dit is een eerste belangrijke grote stap; een brief aan Twitter sturen, doe je niet zomaar."
Onder Kamerleden is veel steun voor de Kamervoorzitter, al betwijfelen ze of de oproep aan Twitter iets uithaalt.
GroenLinks-voorman Klaver vindt de oproep van Bergkamp een belangrijk signaal. Volgens hem is het belangrijk dat Twitter actie onderneemt. Maar hij heeft daar geen hoge verwachtingen van: "Als je ziet hoe Elon Musk omgaat met Twitter en de gebruikers, heb ik er niet veel fiducie in." Hij zou het liefst zien dat er strengere regels komen voor het gebruik van algoritmen.
Volgens ChristenUnie-leider Bikker is het goed dat de Kamervoorzitter laat zien dat ze bedreigingen niet tolereert en dat ze staat voor de veiligheid van Kamerleden. "Wat je niet op straat doet, hoort ook niet op de digitale straat. Of dat dan helpt bij Musk, gaan we zien."
Meer zaak voor OM
Ook BBB-leider Van der Plas staat achter de brief van de Kamervoorzitter: "Het wordt soms te gek wat je allemaal over je heen krijgt. Dat leidt er misschien wel toe dat je als politicus niet meer via sociale media gaat communiceren." Ook zij vindt dat Twitter beter moet communiceren. Vorige week nog heeft Van der Plas iemand gerapporteerd en toen kreeg ze als antwoord "dat ze niet geïdentificeerd kon worden als echte parlementariër".
PVV-leider Wilders is minder te spreken over de brief van de Kamervoorzitter. Hij vindt het goed dat Bergkamp het opneemt voor bedreigde Kamerleden, maar ziet meer in een rol voor het Openbaar Ministerie: "Ik wil op zich geen censuur op Twitter. Doodsbedreigingen moeten meteen van Twitter af, maar bij strafbare feiten moet het OM optreden. En dat gebeurt vaak niet. ik heb sinds 2018 vijf fatwa's gekregen uit Pakistan, wat tot duizenden doodsbedreigingen heeft geleid en op één zaak na is er geen vervolging opgetreden."
Emoji van een drol
De NOS heeft Twitter per mail om een reactie gevraagd op de brief van Bergkamp. Daar kwam een automatisch antwoord op: een mail met alleen een emoji van een drol. Een standaard antwoord waar eigenaar Musk trots op is, zo liet hij in maart weten.