Een blushelikopter in actie tijdens bestrijding van de veenbrand in de Ardennen
NOS Nieuws

Brandweer Zuid-Limburg helpt bij blussen grote brand Ardennen

De Zuid-Limburgse brandweer assisteert bij het bestrijden van een veenbrand in de Hoge Venen in de Belgische Ardennen. De brand brak gisteren om ongeveer 17.30 uur uit en woedt in een gebied van ruim 170 hectare groot, omgerekend zo'n 250 voetbalvelden.

Vanochtend zijn twee waterwagens vertrokken naar het Belgische gebied tussen de Duitse grensplaatsen Monschau en Roetgen, meldt persbureau ANP. De Belgische brandweer wordt ook geassisteerd door collega's uit Duitsland.

De Limburgse brandweerlieden assisteren de Duitse brandweer bij het maken van een stoplijn, een strook die natgehouden wordt om uitbreiding van het vuur te voorkomen.

Overigens is het niet zo dat het hele gebied compleet verloren is, meldt HLN. Volgens de brandweer is 50 hectare compleet in de as gelegd en dat gebied breidt nog uit, maar het is niet zo dat de volledige 170 hectare verwoest is.

De veenbrand is waarschijnlijk veroorzaakt door menselijk handelen. "Er zijn maar twee oorzaken voor een bos- of veenbrand en dat zijn een blikseminslag en menselijk toedoen", zegt René Dahmen, van het Waalse Departement Natuur en Bos (DNF) tegen HLN. "Een blikseminslag hebben we niet gehad. Het kan dus alleen maar door menselijk toedoen komen." Kwade opzet wordt niet uitgesloten.

De brand is onder controle, maar nog niet compleet geblust. Volgens Belgische media is de brandhaard moeilijk te bereiken. Ook vergt het meer tijd om bluswater te halen. Daarvoor moeten de hulpdiensten naar een plek in de buurt van Eupen, zo'n 5 kilometer verderop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl