NOS NieuwsAangepast

Leger Syrië neemt Jisr al-Shughour in

Het Syrische leger heeft de stad Jisr al-Shughour ingenomen. Dat meldt een verslaggever van het Amerikaanse persbureau AP. Het bericht is nog niet door andere bronnen bevestigd.

Militairen en tanks van het Syrische leger trokken de stad vanochtend binnen. Volgens getuigen werd daarbij geschoten en werden huizen in brand gestoken. Voorafgaand aan de inval werd de stad al 24 uur lang gebombardeerd.

Bij gevechten met gewapende groepen in onder meer het ziekenhuis zouden volgens de Syrische staatstelevisie zeker twee doden zijn gevallen.

Vergeldingsactie

Volgens de Syrische regering hebben opstandelingen uit de stad 120 agenten gedood en moet daarom de orde worden hersteld. Volgens inwoners ging het om muitende agenten die juist door de Syrische troepen zelf zijn vermoord en voert het leger nu een vergeldingsactie uit.

Jisr al-Shughour ligt in Noordwest-Syrië vlakbij de Turkse grens. Meer dan 5000 Syriërs zijn vanwege het geweld naar Turkije gevlucht. Nog eens 10.000 inwoners van de stad zouden aan de grens staan.

Humanitaire crisis

De Amerikaanse regering zegt dat Syrië welbewust een humanitaire crisis veroorzaakt. Het Witte Huis eist dat er direct een eind komt aan de aanvallen op burgers.

Verder moet het Rode Kruis volgens het Witte Huis onmiddellijk toegang krijgen tot het noorden van Syrië en de slachtoffers uit de stad Jisr al-Shughour.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl