AAC viert het kampioenschap
NOS SportAangepast

Rugbysters AAC pakken landstitel, Eemland voor het eerst kampioen bij de mannen

De rugbysters van AAC hebben de landstitel veroverd. In de finale van de play-offs waren de Amsterdammers met 29-21 te sterk voor Blue Waves/The Bassets. Bij de mannen werd Eemland voor de eerste keer kampioen na een overwinning op Haagsche RC.

AAC begon sterk aan het duel in Amsterdam: na een minuut of tien stond de ploeg al op een ruime 15-0 voorsprong. Blue Waves/The Bassets knokte zich echter nog voor rust terug naar 15-14.

Rugbyvrouwen AAC kampioen: 'Dit is het mooiste wat er is'

In de tweede helft waren de verschillen klein en bleef het lang spannend. AAC behield een krappe voorsprong en bouwde die kort voor tijd uit. Bij 29-21 moest Blue Waves/The Bassets definitief buigen.

AAC kende vorig seizoen een uiterst moeizaam jaar. Onder de nieuwe trainer Dani Marco begonnen de Amsterdammers echter aan een opmars.

Blue Waves/The Bassets is een tijdelijke fusie van twee clubs: een zogenaamd 'clusterteam'. Daartoe werden de twee clubs gedwongen door een gebrek aan aanwas. Steeds minder vrouwen rugbyen namelijk. Vorig seizoen streden Blue Waves en The Bassets nog tegen elkaar om de landstitel.

Kristof Vanhout, technisch directeur van de Nederlandse rugbybond, blijft optimistisch over het vrouwenrugby. "Er liggen enorm veel kansen om te groeien. Damessporten groeien in zijn algemeen, dus waarom zou dat in het rugby niet zo zijn? Maar er is wel werk aan de winkel."

Primeur voor Eemland

Bij de mannen is Eemland voor het eerst Nederlands kampioen geworden. De ploeg uit Amersfoort was in Amsterdam, in de finale van de play-offs, met 31-15 te sterk voor veertienvoudig kampioen Haagsche RC.

Eemland verloor dit seizoen maar twee keer: zowel in de reguliere competitie als in de kampioensgroep was RFC Haarlem te sterk. In de halve finales van de play-offs namen de Amersfoorters echter revanche door Haarlem met 31-25 te verslaan.

Rugbyers Eemland pakken eerste landstitel na zege op Haagsche RC

In de finale begon Haagsche RC nog sterk, maar na een stand van 5-5 liep Eemland snel weg en bij rust was het al 19-8. Na rust werd het zelfs 24-8, waarna Haagsche na een goede fase wist terug te komen tot 24-15.

Vlak voor tijd drukte Eemland door met een +*try en een benutte conversie, waarna de eerste landstitel in de clubhistorie een feit was.

Kleine beker

Aanvoerder Niels van Oeffelen vond zijn ploeg de terechte kampioen: "We hebben maar twee wedstrijden verloren, ook nog van dezelfde tegenstander, dus we waren de favoriet. Maar dan moet je het ook nog maar waarmaken."

Eemland-aanvoerder Van Oeffelen: 'Ik had de beker groter verwacht'

Kleine tegenvaller voor Van Oeffelen was de beker: "Ik had hem wat groter verwacht. Maar het is hartstikke mooi dat het gelukt is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl