NOS Voetbal

Heerenveen plaatst zich bij rentree WK-held Noppert voor Europese play-offs

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - Go Ahead Eagles

Heerenveen heeft zich op de laatste speeldag als laatste geplaatst voor de play-offs om Europees voetbal. De Friezen waren met 2-0 te sterk voor directe concurrent Go Ahead Eagles.

Dat RKC Waalwijk, de derde gegadigde om het ticket voor de play-offs, met liefst 4-0 onderuitging tegen het al gedegradeerde Cambuur, deed daardoor niet eens meer ter zake.

Op donderdag 1 juni ontvangt Heerenveen FC Twente in de eerste ronde van de play-offs voor een plek in de voorronde van de Conference League. Drie dagen later is de return in Enschede. FC Utrecht en Sparta Rotterdam zijn de andere twee deelnemers aan het seizoenstoetje.

De eindstand van de eredivisie 2022/23

Heerenveen-coach Kees van Wonderen zal toch met spanning hebben toegeleefd naar de wedstrijd tegen zijn oude club Go Ahead Eagles. Want hoewel de Friezen op de laatste speeldag de beste papieren hadden voor de play-offs, kon het wel degelijk nog misgaan.

Bij een overwinning zou Go Ahead namelijk in extremis op doelsaldo nog over Heerenveen heen wippen. Bij een gelijkspel zou de Friese hoop op play-offs afhankelijk zijn van het resultaat twintig kilometer verderop bij Cambuur-RKC Waalwijk.

Andries Noppert maakte op de slotdag van de eredivisie zijn rentree bij sc Heerenveen.

Een meevaller voor Heerenveen was de rentree van Andries Noppert. De 29-jarige doelman stond na zijn succesvolle WK met Oranje maar drie keer onder de lat bij Heerenveen en stond daarna buitenspel met een spierblessure.

Met Noppert (net als coach Van Wonderen vorig jaar nog bij Go Ahead Eagles) onder de lat kreeg Heerenveen in 17 duels maar 16 treffers tegen, in zijn afwezigheid was dat ruim het dubbele (38 tegentreffers in 20 duels).

Heerenveen begint sterk

Na een stevig staaltje leedvermaak op de tribunes over de degradatie van noordelijke rivalen Cambuur en FC Groningen, begon Heerenveen voortvarend aan het duel met Go Ahead Eagles.

Pawel Bochniewicz heeft sc Heerenveen kort voor rust op 1-0 gekopt tegen Go Ahead Eagles.

De Friezen hadden voortdurend de bal, maar het bleek lastig om tot uitgespeelde kansen te komen. Kort voor rust maakte aanvoerder Pawel Bochniewicz toch de 1-0 met een fraaie kopbal. En tien minuten voor tijd kopte invaller Ché Nunnely - op aangeven van Osame Sahraoui - ook de 2-0 nog tegen de touwen.

Milan van Ewijk deed opnieuw van begin tot eind mee en is daarmee de enige speler die dit seizoen geen enkele minuut miste. Dat geldt (nog) niet voor derde doelman Jan Bekkema. De 30-jarige goalie loste vlak voor tijd Noppert af en maakte zo zijn eerste minuten in het betaalde voetbal.

Sydney van Hooijdonk droomde vooraf wellicht nog van de topscorerstitel, maar hij bleef op 16 seizoenstreffers staan.

Noppert terug op het veld, ook bij Oranje? 'Geen toezeggingen voor Nations League'

Uiteraard was Noppert blij met zijn rentree na vier maanden blessureleed. "Ik had een doel om dit seizoen nog in actie te komen. En om dan terug te komen in de laatste wedstrijd - ook nog een belangrijk potje en tegen je oude club - en af te sluiten met de winst en de nul. Dat kan denk ik niet beter."

Over ruim twee weken speelt Nederland de halve finale van de Nations League tegen Kroatië. Hoopt Noppert daarbij te zijn? "Ik heb heel goed contact met Patrick Lodewijks, updates gegeven hoe het ging. Nu zullen we het wel zien. Er zijn zeker geen toezeggingen gedaan. Dat zou ook niet heel netjes zijn als je heel lang geblesseerd bent geweest."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl