NOS Nieuws

Wekdienst 28/5: Turkije kiest president • Laatste speelronde Eredivisie

Goedemorgen! In Turkije is de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Ook zijn vanmiddag de laatste duels in de Eredivisie, waar nog tickets voor Europees voetbal te verdienen zijn.

Flink wat zon, maar soms ook wat bewolking. Doorstaande noordoostenwind en maxima tussen 19 en 24 graden. In het noorden van het land is het iets koeler. Na vandaag tijdelijk meer bewolking en duidelijk koeler.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Turken kiezen een nieuwe president. Zittend president Erdogan neemt het op tegen oppositieleider Kilicdaroglu. Twee weken geleden wist Erdogan in de eerste ronde nog net geen meerderheid te behalen, maar hij lijkt in de tweede en beslissende ronde de beste papieren te hebben.
  • De coureurs in de Formule 1 beginnen om 15.00 uur aan de Grote Prijs van Monaco. Tweevoudig wereldkampioen en WK-leider Max Verstappen won de race op het stratencircuit in 2021, Red Bull-ploeggenoot Sergio Pérez was vorig jaar de snelste. Verstappen stelde gisteren de pole position veilig.
  • In de laatste speelronde van de Eredivisie strijden PSV, Ajax en AZ om de Europese tickets achter Feyenoord. PSV heeft aan een gelijkspel tegen AZ voldoende voor de tweede plaats. Nummer 3 Ajax moet zelf winnen bij FC Twente en hoopt op een misstap van PSV. AZ heeft nog een kans om Ajax in te halen. Alle duels starten om 14.30 uur, te volgen in het liveblog op NOS.nl en in de app en via Langs de Lijn op NPO Radio 1.
  • Het hoofdtoernooi van Roland Garros gaat in Parijs van start. Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor zijn rechtstreeks toegelaten tot het tweede grandslamtoernooi van het jaar, Arantxa Rus plaatste zich via de kwalificaties.

Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy hebben een voorlopig akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse federale overheid. Zonder deal zouden rekeningen waarschijnlijk niet betaald kunnen worden en zouden ambtenaren geen salaris krijgen.

De VS is nog niet helemaal uit de gevarenzone; het Congres moet namelijk nog over de deal stemmen.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De timing was op z'n zachtst gezegd opvallend: amper was Bayern München gisteren voetbalkampioen van Duitsland geworden, werd de directie op straat gezet. Terwijl spelers op het veld nog feestvierden met fans, meldden Duitse media al dat algemeen directeur Oliver Kahn en zijn technisch directeur konden vertrekken. Kahn was al niet bij de kampioenswedstrijd, volgens hemzelf omdat de club hem dat had verboden.

Wat er aan de hand is bij de Duitse topclub en hoe de dramatische ontknoping in de Bundesliga gisteren verliep, lees je hier.

Technisch directeur Hasan Salihamidzic (met wit shirt) verlaat het veld na de kampioenswedstrijd. Hij is net zijn baan kwijtgeraakt

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl