Iraanse militairen in het grensgebied met Afghanistan (archief)
NOS NieuwsAangepast

Vuurgevechten tussen Taliban en Iraanse grenswachten

Op de grens tussen Iran en Afghanistan zijn vuurgevechten uitgebroken tussen de Taliban en Iraanse grenswachten. De directe aanleiding voor de beschietingen is onduidelijk. De twee buurlanden zijn verwikkeld in een slepend conflict over toegang tot schaars drinkwater.

De Iraanse autoriteiten beschuldigen de Taliban van een "onuitgelokte aanval" op een grenspost in het oostelijke district Zabol. De Afghanen hebben forse verliezen geleden, zegt een commandant van de nationale politie van Iran tegen staatsmedia.

De Afghaanse Taliban-regering zegt juist dat Iran vandaag als eerste het vuur opende. Volgens de Afghaanse lezing zijn er twee doden gevallen, een aan beide zijden. De situatie zou inmiddels onder controle zijn.

Op de vlucht

Een lokale mensenrechtenorganisatie meldt dat inwoners op de vlucht zijn geslagen voor het geweld. De beschietingen waren onder meer in het Kang-district in Afghanistan, dat grenst aan de Iraanse provincie Sistan en Beloetsjistan.

Gezien de hoog opgelopen spanningen tussen de twee landen komt de schietpartij niet geheel onverwachts. De Iraanse president Raisi waarschuwde de Taliban onlangs dat Iran recht heeft op water uit de rivier de Helmand, die grotendeels door Afghanistan stroomt.

Het Taliban-bewind roept strijders op een vuist te maken tegen Iran. "We zijn geen slaven, onze leider Mullah Yaqoob zal opstaan tegen Iran", wordt gezongen in een onlangs veel gedeelde video vanuit de Taliban. Yaqoob is defensieminister en zoon van de eerste Talibanleider.

Diplomatieke inspanning

Ondanks de oorlogsretoriek wordt er ook overlegd tussen de twee regimes. De Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft dit weekend gesproken met een Iraanse delegatie. Er wordt gehoopt op een diplomatieke oplossing voor het probleem.

Beide landen kampen met aanhoudende droogte en maken aanspraak op het water uit de Helmand. Als gevolg van de opwarming van de aarde en toenemende weersextremen is de toegang tot drinkwater er een groeiend probleem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl