NOS Wielrennen

Buitrago wint koninginnenrit Giro, Thomas slaat aanval Roglic af

Buitrago wint koninginnenrit Giro, Roglic pakt drie seconden op Thomas

Santiago Buitrago heeft de negentiende etappe - de koninginnenrit - in de Giro d'Italia gewonnen. De Colombiaan van Bahrain reed op de steile slotklim weg bij de Canadees Derek Gee en reed solo naar de overwinning.

Primoz Roglic probeerde tijd terug te winnen op klassementsleider Geraint Thomas, maar het lukte hem niet om de rozetruidrager op de steile slotklim te kraken. De Sloveen won wel het sprintje van Thomas en pakte drie seconden terug op Thomas.

Zaterdag is de voorlaatste etappe van de Giro, een klimtijdrit van 18,6 kilometer. Dan verdedigt Thomas een voorsprong van 26 seconden op Roglic.

Vuurwerk blijft lang uit

Veel renners wilden mee in een ontsnapping en dat leverde een hectisch begin op. Pas na een uurtje koers ontstond er een kopgroep van vijftien man en keerde de relatieve rust terug.

Ineos, de ploeg van klassementsleider Thomas, bepaalde het tempo vooraan het peloton, gevolgd door treintjes van Jumbo-Visma (voor Roglic) en UAE Team Emirates (voor João Almeida).

De rit voerde over vijf cols en op de derde (de zware Passo Giau) bleken Derek Gee, Magnus Cort, Santiago Buitrago, Michael Hepburn en Carlos Verona de sterksten van de kopgroep. In het uitgedunde peloton hielden de klassementsrenners zich koest.

Het vuurwerk moest komen van de finale, met eerst de Passo Tre Croci (7,9 kilometer en 7,2% gemiddeld) en meteen daarna de loodzware klim naar Tre Cime di Lavaredo (7,2 kilometer à 7,6% gemiddeld, met op de steilste stukken zeker 18%).

Op de voorlaatste klim - waar de renners opeens een enorme plensbui over zich heen kregen - voerde Laurens De Plus het tempo op in dienst van Thomas en dunde de groep van klassementsrenners flink uit.

Roglic pakt een paar seconden terug op Thomas

Het wachten was al die tijd op een aanval van Roglic, die in aanloop naar de finale van fiets wisselde, en op iets meer dan een kilometer van de streep kwam die er eindelijk.

Thomas sloot direct aan bij Roglic en ook Almeida (de nummer drie op 39 seconden van Thomas) kon de versnelling pareren.

Vlak voor de finish plaatste Thomas zelf een aanval. Even leek hij wat extra seconden voorsprong te pakken, maar Roglic had nog wat over en ging de Welshman zelfs voorbij. Almeida moest passen en gaf 23 seconden toe op Roglic.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl