In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Directeur debatcentrum De Balie biedt excuses aan na aanvallen journalist

De directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie, Yoeri Albrecht, heeft zijn excuses aangeboden nadat hij gisteren een journalist had aangevallen.

Voor het debatcentrum op het Leidseplein staat een door Oekraïners verwoeste Russische tank. Hiermee wil het centrum het debat aanwakkeren over de democratie, die volgens Albrecht onder druk staat, meldt NH Nieuws.

Toen een journalist van 'Left Laser' hem op straat vroeg of het debatcentrum projectfinanciering heeft gekregen uit de NAVO, liep Albrecht weg. De man stelde hem de vraag opnieuw, waarna Albrecht de microfoon hardhandig uit zijn handen trok. Later gaf hij de microfoon terug en beantwoordde hij nog een paar vragen, voordat hij De Balie in liep.

Hier de montage van het incident die Left Laser online plaatste:

Op Twitter biedt Albrecht nu zijn excuses aan voor zijn gedrag en zegt dat hij nooit zo had moeten reageren: "Het is van groot belang dat journalisten hun werk kunnen blijven doen en met respect in gesprek blijven."

De algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, Thomas Bruning, noemt een royaal excuus op zijn plaats: "Wat hieraan vooraf is gegaan weet ik niet, maar wat ik hier zie is onbegrijpelijk en kwalijk. Van journalisten blijf je af", twittert hij.

De NOS heeft Albrecht om een reactie gevraagd, maar hij was niet bereikbaar voor commentaar.

De tank is gisteren geplaatst op het Leidseplein en is onderdeel van het festival 'Forum on European Culture' van De Balie. Het voertuig werd bij de slag om Kyiv in het dorpje Dmytrivka door het Oekraïense leger kapotgeschoten, schrijft AT5. Burgemeester Halsema hield een toespraak bij de tank.

Het voertuig is nog tot en met zondag 4 juni te zien in Amsterdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl