Het huis van André is door de vroegere mijnbouw verzakt:
NOS Nieuws

Zuid-Limburg krijgt instituut voor mijnschade: 'Geen eindeloze procedures'

Zuid-Limburg krijgt een instituut voor de afhandeling van mijnschade. Dat heeft staatssecretaris Hans Vijlbrief vandaag toegezegd tijdens een overleg in Heerlen.

Zo'n instituut was de wens van die regio. Er wordt geschat dat 10.000 huizen schade hebben door de mijnen. Bewoners wachten daarentegen nog steeds op een regeling om de schade te verhelpen.

Gemeenten, de provincie en de staatssecretaris zeggen geleerd te hebben van de ervaringen in Groningen met de schadeafhandeling van de gaswinning. Hoe het instituut en de schaderegeling er precies uit gaat zien wordt de komende tijd duidelijk.

Het is de bedoeling dat de regeling er nog dit jaar komt. Gemeenten, provincie en de staatssecretaris praten nog verder over de precieze invulling.

Het huis van André is door de vroegere mijnbouw verzakt:

Dit huis in Zuid-Limburg zakt steeds verder weg: 'Enige rechte is de deur'

"De Groningen-aanpak is over de afgelopen zestig jaar niet erg succesvol geweest", zegt staatssecretaris Vijlbrief. "Ik probeer dit nu met de lessen van Groningen in mijn hoofd aan te pakken en te proberen de menselijke maat gelijk in te brengen."

In Groningen zijn de belangen van de inwoners stelselmatig genegeerd en het ontbrak aan zorg en aandacht voor het gebied. Dat schreef de parlementaire enquêtecommissie gaswinning Groningen in haar eindrapport.

In Zuid-Limburg gaat het om een regeling waarvoor mensen ook met kleinere schades terechtkunnen. Hoe dat er precies uit gaat zien is nog onduidelijk. De vraag is vooral in hoeverre mensen moeten bewijzen dat de schade is ontstaan door de mijnbouw.

"We willen daar mild in zijn", zegt wethouder Casper Gelderblom van Heerlen namens tien mijnstreekgemeenten. "Dus niet eindeloze procedures met heel veel bureaucratie zoals dat in Groningen is geweest."

De bedoeling is dat het op basis van aannemelijkheid gaat, zegt ook de staatssecretaris. "Wees je bewust dat mijnbouwschade niet aan te tonen is, maar wel aannemelijk. Dus die lessen proberen we juist te leren: menselijk, mild. Dat vind ik eigenlijk veel belangrijker, ook hier in Limburg."

Nasleep

Mensen met schade aan huis kunnen tot nu toe terecht bij twee instanties. De Technische commissie bodembeweging kreeg tot en met 2022 in totaal 113 aanvragen. In achttien gevallen oordeelde die commissie dat de schade ontstond door nasleep van de mijnbouw.

Voor huizen met ernstige schades die dreigen in te storten is het tijdelijke Calamiteitenfonds Mijnwaterschade. Die kreeg 45 aanvragen, waarvan 24 werden toegewezen. In totaal werd voor vier miljoen euro aan huizen hersteld. De nieuwe algemene regeling moet deze fondsen vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl