NOS Voetbal

Kleurrijke voetbalcoach 'The Champ': 'Mensen denken dat ik toneelspeel'

"HELLO everyone, here is coach Pieter de Jongh. ALIAS The Champ. Vanuit AFRIKA. En THE CHAMP have a special message for EVERYONE who warm heart have for Feyenoord Rotterdam. YES! Because they took the title in the Dutch eredivisie. The Champ say to Feyenoord Rotterdam: 'Con-kot-tu-lations!"

Zo gaat het meestal als hij via een filmpje op social media van zich laat horen. Zijn natuurlijke enthousiasme spat van het beeldscherm en het steenkolenengels waarmee hij beroemd werd, zet hij nog steeds gretig in.

En of Pieter de Jongh nu Feyenoord feliciteert met de landstitel, Spakenburg complimenteert met de verrassende opmars in de KNVB-beker of zijn volgers vrolijke paasdagen wenst: altijd schreeuwt hij enkele woorden en zinsdelen naar de camera.

Filmpje gaat viral

Maar als de trainer van Silver Strikers uit Malawi dinsdagavond in de radiostudio van Langs de Lijn En Omstreken zit, vertelt hij rustig en weloverwogen over zijn bijzondere loopbaan in het internationale voetbal.

Zijn reis gaat van enkele Nederlandse amateurclubs, waar hij coach was, via onder meer FC Den Bosch (video-analist), FC Dordrecht (assistent) en AZ (stagiair onder Ronald Koeman) naar het trainerschap van het olympisch team van Moldavië, AFC Leopards in Kenia, FC Ulaanbaatar, Platinum FC in Zimbabwe en de nationale ploegen van Swaziland en Somalië.

Het is nu allemaal vastgelegd in een boek over het 52-jarige fenomeen uit het Gelderse stadje Asperen. The Champ, zo luidt de titel. "Van Hollandse jongen tot voetbalkoning van Afrika", staat er verder op de kaft.

Pieter de Jongh leidt de training van Silver Strikers in Malawi

De Jongh werd door een handvol schrijvers gevraagd of ze zijn verhaal mochten optekenen, nadat er een filmpje was verschenen dat zijn leven in één keer had veranderd. Het gaat om een interview na de finale van de Challenge Cup, die hij in 2020 wint met Platinum FC.

"Only one word: was een voetbalshow", begint De Jongh. "Played very well. Started very agressief. Hijgh pressure. Create a lot of chances. Hijghlanders had total no answer on the way how we did the football. First half two zero. Was zelfs possible een hijghere score. Second half same."

En, op een vraag van een van de Zimbabwaanse verslaggevers: "I hear niet what you say. Dus I can no answer give, als je not clear English speak."

Bekijk hieronder de video die van Pieter de Jongh in Nederland een bekendheid maakte:

De video wordt een jaar later in Nederland opgepikt en scoort honderdduizenden views op social media. Plotseling kent iedereen 'The Champ', een bijnaam die hij ooit kreeg van een journalist uit Zimbabwe.

"Ik ben benaderd door twaalf productiehuizen voor tv-series en documentaires. Er is van alles aangeboden", vertelt De Jongh, die momenteel met regelmaat wordt gevolgd door een filmploeg. "Er komt in 2024 een film in de bioscoop en daarnaast zijn er nu onderhandelingen voor een tv-serie."

'Dolle duikavond'

"Ik ben een betere trainer dan Ronald Koeman." Het is een van de beweringen die hij doet in zijn boek, waarin hij ook vertelt over corruptie bij clubs waarvoor hij werkte, ruzies, bedreigingen en verschillende buitenechtelijke affaires.

Zo beleeft De Jongh eens een "dolle duikavond" met een sportverslaggeefster in Zimbabwe. "Je krijgt veel aandacht, je staat in de kranten en komt op tv. Toen leerde ik haar kennen. Zij bleek echter een relatie te hebben met de president van Zimbabwe, die ook voorzitter was van mijn club."

De Jongh spreekt als coach van Silver Strikers in Malawi met de media

In 2012 vertrok De Jongh uit Nederland, na een scheiding die hem financieel en emotioneel ruïneerde. "Ik was alles kwijt. Mijn huis, mijn auto... De zogenaamde vrienden die ik had, had ik ook niet meer. Ik wilde graag weg uit Nederland."

Zijn eerste buitenlandse klus, bij het olympisch elftal van Moldavië, was zwaar. Hij vond het maar een "grauw land", met minder vrijheid dan Nederland. En zijn Engels was op dat moment "misschien nog minder dan het nu is".

Geen toneelspel

"Ik weet dat ik niet goed Engels spreek. Maar als ik Engels praat, dan doe ik dat op mijn manier", aldus De Jongh. "Mensen denken dat ik toneelspeel, dat ik het bewust doe, maar dat is totaal niet zo. De mensen met wie ik werk, begrijpen me."

De Jongh gaat er prat op dat hij altijd zichzelf is en nooit zijn mening onder stoelen of banken steekt. Hij is trots op wat hij op die manier heeft bereikt. "Ik had dit niet kunnen dromen. Ik heb gewerkt voor verschillende bonden en clubs, heb bekers gewonnen en gecoacht in de Afrikaanse Champions League. Dus ik ben zeer tevreden."

Dat betekent niet dat er geen dromen meer over zijn. In Nederland zullen we hem vermoedelijk niet snel terugzien, maar in Afrika is nog voldoende te bereiken. "Ik zou nog met een land actief willen zijn op de Afrika Cup", vertelt De Jongh. "Of bij een club waarmee ik de Champions League in Afrika kan winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl