NOS Nieuws

Illegale dienst voor internet-tv die vanuit Den Helder opereerde ontmanteld

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben in samenwerking met Europol een grote illegale dienst voor internet-tv uit de lucht gehaald. Vier personen zijn aangehouden in Almere en Den Helder, hun woningen zijn doorzocht.

Bij de dienst, die werd aangeboden vanuit een datacenter in Den Helder, waren meer dan een miljoen mensen uit heel Europa aangesloten. Zij hadden via internet toegang tot ruim 10.000 tv-zenders en streamingdiensten als Disney+. Netflix, Viaplay en Videoland. Met een kastje en een abonnement van zo'n 10 euro per maand kregen abonnees toegang. Dat abonnement kon tegen contante betaling worden afgesloten via onder meer belwinkels.

Het datacenter is vandaag doorzocht en stilgelegd. Ook zijn bedrijfspanden en woningen doorzocht in Amsterdam, Den Haag, Almere, Enschede, Hengelo en Den Helder. Er is beslag gelegd op grote bedragen contant geld dat daar mogelijk werd witgewassen, vijf auto's, bankrekeningen, computerapparatuur en administratie.

'Grootste onderzoek naar digitale piraterij ooit'

De techniek van IPTV, het kijken van televisie via het internet, is op zichzelf niet illegaal in Nederland. Het is wel strafbaar om abonnementen aan te bieden en af te sluiten als voor die films en series geen licentievergoeding is betaald.

Stichting Brein, die opkomt voor de houders van auteursrechten, spreekt van "het grootste strafrechtelijke onderzoek door FIOD en Openbaar Ministerie naar digitale piraterij in Nederland ooit". Volgens de organisatie hebben de aanbieders alleen in Nederland al tientallen miljoenen euro's aan schade aangericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl