Nazaten holocaustslachtoffers herkennen familieleden in Westerborkfilm
Nabestaanden hebben hoogstwaarschijnlijk twee familieleden herkend in de Westerborkfilm uit 1944. Het gaat om een Duits-Joods echtpaar: Ludwig Dannheisser (1868-1944) en Johanna Dannheisser-Bloch (1879-1944), die slachtoffer werden van de Holocaust.
Dat meldt de Utrechtse website Nieuws030. De nazaten werden op de film geattendeerd door Robin van Essen, initiatiefnemer van het plaatsen van struikelstenen in en rond de Twijnstraat in Utrecht, waar het echtpaar heeft gewoond.
Van Essen realiseerde zich dat het Joodse echtpaar op dezelfde dag als het 9-jarige Sinti-meisje Settela Steinbach naar Auschwitz is gedeporteerd. Een momentopname van haar is een iconisch fragment in de Westerborkfilm.
Geen twijfel
"De familie kent geen twijfel", zegt Van Essen tegen RTV Drenthe. "Er werd vol ongeloof op de beelden gereageerd. De kleinkinderen zijn op jonge leeftijd hun grootouders kwijtgeraakt. Als je na al die jaren opa en oma ziet bewegen, dan is dat heel bijzonder." Van Essen gaat woensdag met de familie, die nu in Amerika woont, naar het voormalige kamp in Drenthe.
Tessa Bouwman van het herinneringscentrum is verheugd: "De familie deelt haar verhaal met ons. We geven ze een rondleiding op het terrein en er wordt natuurlijk ingegaan op de Westerborkfilm. Het is prachtig om steeds nieuwe puzzelstukjes te kunnen leggen."
Ze zegt dat zulke connecties vaak toevallig tot stand komen. Het blijft bijzonder: "We gooien gerust ons hele programma overhoop om zulke nazaten te kunnen spreken, want dit moet je koesteren. Eerst heb je alleen nog maar een naam of geboortedatum en nu ook een gezicht. Dat is ontzettend waardevol."
Meer identificaties
Het is niet voor het eerst dat er mensen worden geïdentificeerd in de Westerborkfilm. Onderzoekers wisten in 2021 al dertien mensen op de beelden te identificeren. Dat werd wereldnieuws en leidde tot tips over andere mensen in de film.
Vorig jaar werden het echtpaar Eduard Braunberger en Geertruida Fransman en de diamantair Elias Spitz herkend. De drie werden dankzij het gerestaureerde en gedeeltelijke kleurenbeeld herkend.