NOS Sport

Basketballers Donar - allemaal met snor - winnen eerste duel in finale play-offs

Donar heeft de eerste klap uitgedeeld in de finale om de Nederlandse basketbaltitel. In de broeierige Vijf Meihal van ZZ Leiden wonnen de Groningers vandaag de eerste wedstrijd van de best-of-five serie met 91-94.

Komende dinsdag staat in Groningen om 19.30 uur de tweede wedstrijd op het programma.

Donar deelt eerste tik uit aan Leiden in play-offs om landstitel

Drievoudig landskampioen Leiden had zich voor de finale geplaatst door in de halve eindstrijd met 3-1 te winnen van Aris Leeuwarden, waar het vorig seizoen nog de finale van had verloren. Donar, goed voor zeven landstitels, was in de andere halve finale met 3-0 te sterk voor Heroes Den Bosch.

Vorig seizoen stonden beide teams tegenover elkaar in de finale van de BNXT League, de Belgisch-Nederlandse competitie. Toen was Leiden over twee wedstrijden de beste ploeg. Dit seizoen won Leiden al drie keer in vier ontmoetingen van Donar, twee keer in de competitie en eenmaal in de beker.

Speciale snorren

In het eerste finaleduel ging de strijd aanvankelijk gelijk op, totdat Leiden bij 17-16 het eerste verschil maakte en het eerste kwart met een 25-18 voorsprong afsloot. De marge groeide zelfs naar twaalf punten halverwege het tweede kwart, maar een 10-0 run van Donar bracht de Groningers, getooid met speciaal voor de play-offs gegroeide snorren, weer terug tot 37-34 bij rust.

Andrej Magdevski draagt met als de andere Donar-spelers een snor

Donar liep meteen na rust na een driepunter van de Macedoniër Andrej Magdevski door naar 37-40. De rest van het derde kwart werden de scores uitgewisseld, resulterend in flink wat 'lead changes'.

Zinderend slotkwart

Het minimale verschil (57-58) in Gronings voordeel na drie kwarten was de voorbode voor een zinderend slotkwart. Met een driepunter zette Leon Willams Donar op een 64-71 voorsprong. Veertien seconden voor tijd bracht Marijn Ververs Leiden weer langszij (72-72), waardoor er een verlenging nodig was om beslissing te brengen.

Daarin leek de Zweed Viktor Gaddefors met twee driepunters 'matchwinner' te worden, maar balverlies van de Amerikaan Clay Mounce vlak voor tijd gaf zijn landgenoot Deion Hammond de kans om er een tweede verlenging voor Leiden uit te slepen.

Uiteindelijk bezorgden de Nigeriaan Peter Olisemeka, vorig jaar nog in Leidse dienst, en de Amerikaan Stephaun Branch vanaf de vrije worplijn Donar de overwinning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl