Hulpdiensten doen onderzoek in het gebied waar het vliegtuigje is neergestort
NOS NieuwsAangepast

Drie Nederlanders in Kroatië omgekomen door neerstorten vliegtuigje

In het westen van Kroatië is gisteren een Nederlands vliegtuigje neergestort. De drie Nederlandse inzittenden zijn daarbij om het leven gekomen, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens Kroatische media verdween het toestel van het type Cirrus SR20 rond 12.30 uur Nederlandse tijd van de radar. Het was onderweg van de Sloveense stad Maribor naar de Kroatische kustplaats Pula. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt, die moet nog definitief worden vastgesteld.

Het toestel stortte neer in het bosrijke gebied Mali Makovnik, op de berg Kapela. Zo'n 120 reddingswerkers zochten gisteravond naar het toestel en de inzittenden, onder meer met drones en helikopters. Even na 19.00 uur werd het wrak van het neergestorte vliegtuigje gevonden door reddingswerkers.

Het neergestorte toestel, gefotografeerd op Rotterdam-The Hague Airport in 2014

Het hoofd van de luchtvaartongevallendienst, Danko Petrin, zegt dat de gegevens van de luchtverkeersleiding worden opgevraagd, de communicatie die er was met de piloot, de radar en andere gegevens, om zo een compleet beeld te krijgen van wat er is gebeurd. Onderzoek moet uitwijzen of de mist die er gisteren hing een rol heeft gespeeld bij het ongeluk, zegt Petrin. "Slecht weer betekent niet automatisch dat dat de oorzaak is van de crash."

Toen het toestel werd gevonden, bleek dat het zwaarbeschadigd was, niet alleen door de val, maar ook doordat het was uitgebrand. De brand is volgens Petrin te verklaren uit het feit dat het was gemaakt van composietmaterialen en niet van plaatwerk. Hij maakt daaruit ook op dat het ongeluk niet is veroorzaakt door brandstoftekort, want de brandstof was in brand gevlogen.

Niet op de route

De plaats waar het vliegtuigje is gevonden, ligt niet op de route van Maribor naar Pula. Uit het onderzoek moet blijken waarom het toestel bij de Kapela-berg vloog. Morgen wordt er een begin gemaakt met het onderzoek en wordt ook het wrak weggehaald van de berg.

Het registratienummer is van een privétoestel dat werd verhuurd door een Rotterdams bedrijf. "We zijn diep geraakt", zegt mede-eigenaar Chris van Eijk van YouFly. "De piloot kende ik, de andere inzittenden niet. De piloot vloog al jaren, hij was een van onze vaste huurders."

Volgens Van Eijk had deze piloot de meeste ervaring met het toestel. "Er zijn ongeveer zes mensen die het toestel kunnen besturen. Dit is een vaste kring die dit doet. Het vliegtuigje is al 15 jaar operationeel."

Het gebied is moeilijk bereikbaar omdat er vanwege de oorlog in Joegoslavië in de jaren 90 nog steeds landmijnen liggen, meldt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aan de NOS. Reddingswerkers moeten daarom voorzichtig te werk gaan.

Zoektocht naar neergestort Nederlands sportvliegtuig in Kroatië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl