NOS SportAangepast

Den Bosch voor het eerst sinds 1997 niet in finale, SCHC en Amsterdam strijden om titel

Hockeysters Amsterdam te sterk voor Den Bosch

De finale om de landstitel gaat tussen Amsterdam en SCHC. De hockeysters van Amsterdam knikkerden Den Bosch uit de play-offs (0-1). SCHC won met 3-1 van Hurley.

Den Bosch loopt door het missen van de finale ook een ticket voor de Euro Hockey League mis en kan de Europese titel dus niet verdedigen.

Bij de heenwedstrijd was Den Bosch nog de morele winnaar, in Amsterdam werd het namelijk 1-1. Daardoor had de regerend kampioen goede papieren om voor de 25ste keer op rij bij de beste twee ploegen van Nederland te horen.

Amsterdam snel op voorsprong

Er werd dan wel niet verloren, wel bleek dat Den Bosch niet meer zo onaantastbaar is als afgelopen seizoenen. Vandaag liep de ploeg al vroeg achter de feiten aan: de eerste strafcorner van Amsterdam leverde direct een doelpunt op. Sabine Plönissen bracht de 0-1 via een stick van Sanne Koolen op het scorebord.

Ook na dat moment had Amsterdam het betere van het spel. Halverwege de helft van het tweede kwart hervond Den Bosch zich, dat uiteindelijk via een aantal strafcorners meerdere malen gevaar stichtte.

Eén seconde

In de absolute slotfase was het dan toch raak. Met nog welgeteld één seconde op de klok kreeg Den Bosch een strafcorner. Pien Sanders schoot uit een rebound van een strafcorner van Frédérique Matla binnen. Een uitbarsting van euforie volgde in Den Bosch.

Maar vlak daarna vroeg arbiter Coen van Bunge de videoscheidsrechter aan. En die constateerde dat Sanders het doelpunt met de bolle kant van haar stick gemaakt had. Geen doelpunt dus voor Den Bosch. En geen finaleplek, voor het eerst sinds 1997.

SCHC overklast Hurley

De hockeysters van SCHC plaatsten zich ten koste van play-offdebutant Hurley voor de finale van de play-offs. Zij strijden zaterdag 27 en maandag 29 mei met Amsterdam om de landstitel.

Bekijk hieronder een samenvatting van de wedstrijd tussen SCHC en Hurley.

SCHC overklast Hurley in halve finale play-offs

Het was een weinig spectaculaire eerste helft, waarin SCHC - dat de eerste wedstrijd met 1-0 had gewonnen - vrijwel voortdurend binnen het 23-gebied van Hurley te vinden was.

Het lukte Hurley lange tijd om de aanvallen te neutraliseren. Tegen het eind van het tweede kwart kreeg SCHC de eerste corner van de wedstrijd en toen was het raak. Bij de tweede paal tikte Mette Winter de bal in een vrijwel open goal binnen: 1-0.

Het was knap hoe Hurley zich na rust wist op te peppen. Het leidde zelfs tot strafcorners voor de ploeg uit Amsterdam, waarbij de tweede hard werd ingeschoten door Gitte Michels, maar keeper Alexandra Heerbaard wist de bal in een halve split net op tijd weg te werken.

Spannende slotfase

In het laatste kwart maakte de play-offdebutant het nog even spannend. Na een chaotische situatie voor het doel van SCHC tikte Fleur Loomans de bal in het doel. Maar SCHC denderde er een paar minuten later alweer overheen met de 2-1, wederom uit een strafcorner genomen door Jansen.

Na een opzettelijke overtreding in de cirkel kreeg SCHC een strafbal. Hurley-keepster Wendela van Dedem redde de inzet van Yibbi Jansen. Zij bleek echter te ver uit haar doel te staan voor aanvang en dus moest de strafbal opnieuw. Dit keer was het wel raak: 3-1.

De frustratie was voelbaar bij Hurley, dat nog twee gele kaarten moest incasseren en de laatste minuten met negen speelsters verder moest.

Zo bereikt SCHC voor de vierde keer in de play-offhistorie de finale bereikt.

Bekijk hieronder de reacties van Den Bosch-coach Marieke Dijkstra, Den Bosch-aanvoerster Pien Sanders, Sabine Plönissen van Amsterdam, Hurley-keepster Wendela van Dedem en Yibbi Jansen van SCHC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl