Watersporters op het Merwedekanaal bij Meerkerk
NOS Nieuws

Meer Nederlanders varen, helft ergert zich aan asogedrag op water

Nu de zon eindelijk is gaan schijnen en plezierschippers massaal het water op gaan, roept Rijkswaterstaat op om toch vooral de vaaretiquette in acht te nemen.

Voordringen bij de sluis, andere bootjes geen ruimte geven en hoe zit het ook alweer met bakboord en stuurboord? Het gaat regelmatig mis op het water. En veel schippers vinden vooral andere schippers irritant, blijkt uit het Belevingsonderzoek Recreatievaart van Rijkswaterstaat en de provincies dat begin dit jaar verscheen.

De helft van de bootjesvaarders die meededen aan het onderzoek is ontevreden over het gedrag van medevaarweggebruikers. Die ergernissen komen soms doordat mensen de regels niet kennen, want om een schip tot 15 meter of één die niet harder gaat dan 20 kilometer per uur te besturen, heb je geen vaarbewijs nodig.

'Vooral onhandig, soms gevaarlijk'

Schippers en zeilers bij de Lemstersluis in Friesland herkennen dat: "Zo'n bakboord-stuurboordsituatie, waarbij iemand niet snapt hoe het hoort. Of motorjachtgebruikers die niet doorhebben hoe het zit met voorrang voor zeilboten", zei een recreant vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Een schipper van een rondvaartboot ziet vooral dat mensen blunderen doordat ze de regels niet kennen. "Soms is dat gevaarlijk, maar het is vooral onhandig".

Plezierjachten in de sluis van Blokzijl, op een drukke dag in de zomer van 2022

Ondertussen wordt het steeds drukker op het water. Momenteel zijn er zo'n 400.000 recreatievaartuigen in gebruik in Nederland. Bootje varen zit al jaren in de lift. Volgens het CBR, dat examens voor vaarbewijzen afneemt, haalden vorig jaar 40.000 mensen hun vaarbewijs, terwijl dat er in 2015 nog 25.000 waren. "Ieder jaar worden er meer examens afgenomen."

'Gewoon asociaal'

Niet alleen gebrek aan kennis leidt tot irritaties. Het ligt ook aan de 'verhuftering', denken ze in Lemmer. Een van de schippers ziet het regelmatig gebeuren: "De een wacht netjes bij een sluis, de ander komt aanvaren en dringt gewoon voor. Dan is het schelden en soms zelfs een beuk. Denk dat het vooral haast is, terwijl je dat eigenlijk niet moet hebben op vakantie. Misschien is het frustratie, dat hebben een hoop mensen momenteel."

Rijkswaterstaat erkent dat het soms bewust wangedrag is: "Een rijtje wachtenden bij een sluis voorbij varen, dat is gewoon asociaal."

Rijkswaterstaat gaat dit vaarseizoen daarom extra aandacht vragen voor de geschreven en ongeschreven regels op het water. "Een groot deel van de bootjesvaarders gedraagt zich netjes, maar de mensen die laconiek met regels omgaan of de regels niet kennen, wijzen wij op de vaaretiquette. Houd rekening met elkaar."

Recreatievaarders zeggen in het onderzoek dat ze graag willen dat er meer gehandhaafd wordt, maar volgens Rijkswaterstaat gebeurt dat en kunnen de patrouilles niet overal tegelijk zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl