Fabio Silva en Xavi Simons vieren een Eindhovense treffer
NOS Voetbal

De twee laatste speelronden: wat staat er nog op het spel in de eredivisie?

De champagne is inmiddels ontkurkt in Rotterdam-Zuid. Ook weten SC Cambuur en FC Groningen al dat ze volgend jaar in de eerste divisie zullen spelen. Toch is er in de laatste twee speelronden nog veel om voor te spelen voor veel clubs. Naast Feyenoord en het gedegradeerde tweetal staat er alleen voor Fortuna en Vitesse niets meer op het spel.

Traditiegetrouw zijn alle wedstrijden van de laatste twee speelronden zondagmiddag om 14.30 uur, om zo geen enkele ploeg een voordeel te geven.

Plek twee en drie

Met vijf punten voorsprong op Ajax is PSV bijna zeker van de tweede plek en daarmee kwalificatie voor de voorronde van de Champions League. De Eindhovenaren spelen zondag thuis tegen sc Heerenveen om een week later het seizoen af te sluiten in Alkmaar tegen AZ.

Ajax moet hopen op twee misstappen van PSV. Alleen dan maken de Amsterdammers nog kans op de tweede plek. Er moet dan wel gewonnen worden van FC Utrecht in de Johan Cruijff Arena en in Enschede van FC Twente.

Dusan Tadic, de aanvoerder van Ajax

Met twee punten achterstand op Ajax zal men bij AZ extra geïnteresseerd kijken naar de wedstrijden van de Amsterdammers. Via NEC (uit) en PSV (thuis) hopen de Alkmaarders Ajax van plek drie te stoten en zo in te stromen in de play-offs van de Europa League in plaats van de voorrondes van de Conference League.

Play-offs Europees voetbal

FC Twente kan in theorie nog vierde worden, maar de club is, net als Sparta en FC Utrecht, al zeker van play-offs om Europees voetbal. Een stuk spannender is de strijd om het laatste ticket.

Bekijk hieronder de stand en het programma van de laatste twee speelrondes in de eredivisie:

  • NOS
    De stand in de eredivisie
  • NOS
    Het programma in speelronde 33
  • NOS
    Het programma in speelronde 34.

Op de begeerde plek acht staat nu Heerenveen, maar zowel RKC, NEC als Go Ahead Eagles maakt ook nog kans om daar te eindigen.

RKC heeft de beste papieren om Heerenveen te achterhalen. De Waalwijkers staan maar één punt achter de Friezen en treffen nog FC Twente (thuis) en het al gedegradeerde Cambuur.

Heerenveen gaat op bezoek bij PSV en speelt als laatste tegen directe concurrent Go Ahead Eagles. Een week eerder treffen de Eagles FC Volendam. NEC hoopt op een goed resultaat thuis tegen AZ en op bezoek bij Fortuna Sittard.

Vreugde bij de spelers van Go Ahead Eagles in de Adelaarshorst

Ook in de staart van de eredivisie is het zeker nog niet gespeeld en kijken verschillende clubs met angst naar plaats zestien. De club die op die plek eindigt, is veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie.

Op dit moment bezet FC Emmen de zestiende plaats, maar ook Excelsior en FC Volendam kunnen daar nog terechtkomen. FC Emmen kent een lastig programma met een thuiswedstrijd tegen kersvers kampioen Feyenoord en een uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Op de laatste speeldag treffen FC Volendam en Excelsior elkaar. Komende zondag gaat Volendam op bezoek bij Go Ahead Eagles en speelt Excelsior thuis tegen Fortuna.

Naast kampioen Feyenoord en het al gedegradeerde FC Groningen en Cambuur zijn verder alleen Fortuna en Vitesse 'uitgespeeld'. Wel zouden ze beide nog een plek kunnen stijgen of zakken op de ranglijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl