NOS NieuwsAangepast

Zeker 13 doden in Italië na extreme regenval in Emilia-Romagna

Het noodweer in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna heeft aan zeker dertien mensen het leven gekost. Een aantal mensen wordt nog vermist.

Het lichaam van een overleden vrouw werd bij het strand van de badplaats Cesenatico gevonden, 20 kilometer van haar huis. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica zitten 50.000 mensen zonder elektriciteit. 100.000 mensen zijn afgesloten van het mobiele netwerk.

Enorme hoeveelheid regen

Volgens regio-president van Emilia-Romagna, Stefano Bonaccini, viel in de regio 36 uur net zo veel regen als normaal in zes maanden. Dat leidde tot zeker 280 aardverschuivingen, 400 wegen zijn geblokkeerd.

Het leger evacueert samen met de kustwacht mensen die vast zijn komen te zitten. De regering van Giorgia Meloni is bijeengekomen om financiële steun te regelen. Inmiddels gaat dat om 30 miljoen euro voor de regio aan de Adriatische kust.

De Formule 1 Grand Prix van zondag in Imola, die dicht bij veel van de zwaarst getroffen gebieden ligt, werd afgeblazen om de druk op de hulpdiensten te verlichten. Een concert van Bruce Springsteen in Ferrara gaat vooralsnog gewoon door.

De hevige regenval volgt op een periode van extreme droogte, waardoor het water niet goed wordt opgenomen door de bodem. Vandaag worden geen zware regenbuien meer verwacht.

Paus Franciscus heeft zijn medeleven geuit met de slachtoffers in de regio. Hij noemt het een "enorme catastrofe", en dankt alle mensen die hulp hebben geboden.

Correspondent Heleen d'Haens bekeek in het dorp Bagnara met de bewoners de schade:

Veel schade na noodweer in Italië: 'Het was een zee, om bang van te worden'

Andere landen

Niet alleen Italië is getroffen door het noodweer. Ook in Slovenië, Kroatië en Bosnië en Herzegovina regende het hevig. Diverse rivieren zijn buiten hun oevers getreden en op sommige plekken hebben aardverschuivingen plaatsgevonden.

In de Kroatische stad Sisak is een dijk langs de rivier Sava gebroken. De dijk was al langer verzwakt en is door het leger met spoed gerepareerd. Er zijn geen huizen overstroomd door de dijkbreuk. Wel zijn er volgens de Kroatische omroep HRT zes paarden gered uit een stal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl