Het laatste transport vandaag onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee
NOS Nieuws

15 miljard aan goud en contanten in het diepste geheim verhuisd naar Zeist

De Nederlandsche Bank heeft de afgelopen vier weken in het diepste geheim 200.000 kilo aan goudstaven en gouden munten verhuisd van de DNB-kluis in Haarlem naar het nieuwe DNB Cashcentrum in Zeist.

Vandaag was het laatste transport van de 10,4 miljard aan goudreserves. Ook de strategische voorraad bankbiljetten, ter waarde van 4,5 miljard, is van Haarlem naar Zeist gebracht. De Koninklijke Marechaussee zorgde voor de beveiliging van de goud- en geldtransporten.

Op onderstaande beelden is te zien hoe dat transport verliep:

In deze vrachtwagens werd in het diepste geheim 15 miljard aan goud en contanten vervoerd

Het goud en de bankbiljetten lagen jarenlang onder het DNB-hoofdkantoor in het centrum van Amsterdam. Vanwege de verbouwing van dat gebouw werd het goud en geld in oktober 2020 verplaatst naar de voormalige gelddrukkerij van Joh. Enschedé in Haarlem. Toen was het plan al dat het uiteindelijk in Zeist terecht zou komen in een nieuw te bouwen Cashcentrum op het defensieterrein Camp New Amsterdam.

Dat centrum is op tijd en binnen budget gebouwd, waardoor de verhuizing nu kon plaatsvinden. Het goud in Zeist bedraagt 31 procent van de totale goudvoorraad van DNB. Nog eens 31 procent ligt in kluizen van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, in New York. De overige 38 procent ligt in Londen en de Canadese hoofdstad Ottawa.

Het goud en geld gaan niet meer terug naar het DNB-hoofdkantoor in Amsterdam, dat eind volgend jaar verbouwd moet zijn. Daar, midden in Amsterdam, is dan veel minder strenge beveiliging nodig en het pand wordt toegankelijk voor publiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl