Interieur van een ÖBB-trein (archieffoto)
NOS NieuwsAangepast

Hitler te horen via intercom Oostenrijkse trein

Reizigers van een trein naar Wenen hebben gisteravond via het omroepsysteem delen uit een toespraak van Adolf Hitler te horen gekregen. Ook 'Heil Hitler' en 'Sieg Heil' kwamen langs. De Oostenrijkse politie heeft twee verdachten aangehouden; het personeel van de trein treft waarschijnlijk geen blaam.

De verdachten zouden met een sleutel de kastjes van de intercom hebben geopend en een telefoon bij de microfoon hebben gehouden. Op de telefoon speelden ze de bewuste opnames af. Voor de Hitler-fragmenten waren al versprekingen te horen van de stemacteur die alle omroepberichten van de Oostenrijkse spoorwegen heeft ingesproken. In totaal duurde het volgens de omroep ORF meer dan tien minuten.

Verspreid over de trein zijn er meerdere kastjes van waar het omroepsysteem kan worden bediend. Als het systeem eenmaal actief is, worden de andere kastjes geblokkeerd. Daardoor lukte het de conducteurs niet gelijk om de foute omroepberichten te stoppen.

Reizigers reageerden verbaasd en verbijsterd op de omroepberichten, is te zien op Twitter:

In de trein zaten ook journalisten, politici en de Weense rabbijn Schlomo Hofmeister. Hij zegt in een tweet dat sommige reizigers om de berichten moesten lachen. Ook is hij boos dat er later geen uitleg werd gegeven over de misser.

Universele sleutel

Het is de derde keer in korte tijd dat in een trein op het traject St. Pölten-Wenen de intercom is overgenomen. Met behulp van camerabeelden zijn na aankomst in Wenen twee reizigers aangehouden. Tegen hen is aangifte gedaan.

Vervoerder ÖBB zegt dat de verdachten waarschijnlijk beschikken over een universele sleutel voor de intercomkastjes, die door spoormaatschappijen in heel Europa wordt gebruikt. Er zijn er naar schatting tienduizenden van in omloop, zegt een woordvoerder tegen de ORF.

Antisemitische incidenten

Het nieuws valt samen met de bekendmaking dat vorig jaar in Oostenrijk 719 antisemitische incidenten zijn gemeld, het op een na hoogste aantal sinds dat wordt bijgehouden. Alleen in 2021 waren het er meer.

In verreweg de meeste gevallen ging het volgens de Joodse Gemeenschap in Wenen (IKG), die de cijfers bijhoudt, om antisemitisch gedrag. Ook werden ruim 120 gevallen van vandalisme, 21 bedreigingen en 14 echte aanvallen geteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl