NOS Voetbal

Simons bevrijdt PSV in slotfase tegen Fortuna: 'Lelijke duels moet je ook winnen'

Bekijk de samenvatting van PSV - Fortuna Sittard

PSV heeft weer een stap gezet richting de tweede plaats als eindnotering in de eredivisie, waarmee kwalificatie voor de voorronde van de Champions League wordt verdiend.

De Eindhovenaren brachten de uiterst moeizame thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard tot een goed einde (2-1) dankzij een pegel van Xavi Simons in de slotfase.

"Lelijke wedstrijden moet je ook winnen, dit was er een", zei trainer Ruud van Nistelrooij na afloop.

PSV zag dit seizoen de landstitel naar Feyenoord gaan, omdat het met name in de eerste seizoenshelft veel punten heeft laten liggen tegen de zogeheten 'kleintjes'.

De Eindhovenaren presteren in 2023 stabieler (veertien duels op rij ongeslagen), maar overtuigend is het spel vaak nog niet. Zo ontsnapte PSV vorige week nog aan puntenverlies bij Sparta Rotterdam.

Weinig overtuigend

En ook zondagavond in het Philips Stadion oogde PSV voor rust allesbehalve overtuigend. Fortuna kwam al na vier minuten op voorsprong toen spits Paul Gladon met een vernuftige omhaal adequaat was in de rebound.

PSV reageerde daarna met kansen voor Luuk de Jong (bal achter het standbeen) en Ibrahim Sangaré (kopbal), maar haalde opgelucht adem toen de 0-2 van Iñigo Córdoba (na gepruts van PSV-keeper Walter Benítez) wegens hands werd afgekeurd.

Stand eredivisie

Het spel van de Eindhovenaren bleef stroperig en had het de individuele kwaliteit van De Jong nodig om op 1-1 te komen. De spits dook bij de tweede paal op om een voorzet op maat van Jordan Teze binnen te knikken.

Maar ondanks de wederopstanding had Van Nistelrooij genoeg gezien: in de tweede helft moest het anders.

De trainer liet Teze, Johan Bakayoko en Guus Til in de kleedkamer achter voor respectievelijk Philipp Mwene, Anwar El Ghazi en Thorgan Hazard. De wisselingen leidden aanvankelijk niet tot beter spel van PSV, dat wel een enorm overwicht ontwikkelde.

Knieblessure De Jong

De Jong werd na een uur spelen naar de kant gehaald vanwege problemen aan zijn linkerknie (hij kreeg direct een pak ijs op het been) en werd door Fabio Silva vervangen.

Luuk de Jong viert zijn 1-1 voor PSV tegen Fortuna Sittard

Joey Veerman was nog dicht bij een treffer, maar zijn geplaatste schot op de rand van de zestien miste richting. PSV ontbeerde het aan creativiteit en een gebaar van Veerman ('naar wie moet ik de bal spelen?') was veelzeggend.

Het Philips Stadion werd nerveuzer en nerveuzer, totdat Simons in de 82ste minuut met fraai schot van een meter of achttien PSV alsnog drie zwaar bevochten punten schonk.

En zo haalde PSV opnieuw opgelucht adem na een moeizame wedstrijd. Daar hebben ze in Eindhoven maling aan, want kwalificatie voor de voorronde van de Champions League is weer iets dichterbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl