Wervelend AZ voor rust al klaar met Emmen en staat voorlopig derde in eredivisie

Bekijk de samenvatting van AZ - FC Emmen

AZ heeft thuis tegen FC Emmen voor rust een galavoorstelling afgeleverd met vijf goals. Na rust namen de Alkmaarders gas terug en keerden Dani de Wit en Jesper Karlsson terug van blessureleed. Het werd uiteindelijk 5-1 in Alkmaar.

In afwachting van de uitslag bij FC Groningen - Ajax dinsdagmiddag staat AZ voorlopig derde. FC Emmen blijft op de zestiende plaats in de gevarenzone.

Stand eredivisie

Het was eenrichtingsverkeer vanaf het begin. AZ zette de ene na de andere aanval op en in de dertiende minuut viel de openingstreffer. Jordy Clasie vond Sven Mijnans en de ex-Spartaan schoot via doelman Mickey van der Hart binnen.

Sprong van vreugde

De opbouw naar de tweede goal was fraai. Via Clasie, Jens Odgaard en Vangelis Pavlidis kwam de bal bij Myron van Brederode en de linksbuiten plaatste de bal keurig in de hoek. AZ-coach Pascal Jansen sprong op van vreugde bij het zien van deze teamgoal.

Ruststand in Alkmaar

Een vrije trap van Tijjani Reijnders betekende de 3-0, al claimde Sam Beukema dat hij de indraaiende bal nog had getoucheerd. Vijf minuten later kreeg Beukema alsnog zijn doelpunt. De verdediger tekende op aangeven van Van Brederode voor zijn eerste goal van het seizoen.

De vier doelpunten in 28 minuten betekenden de één-na-snelste 4-0 voorsprong in de clubgeschiedenis, na de snelle 4-0 op 3 oktober 2008 tegen Sparta Rotterdam in het kampioensseizoen 2008/2009. Ook toen viel de 4-0 in de 28ste minuut. Kersvers landskampioen Arne Slot was die dag aanvoerder van Sparta, dat uiteindelijk met 6-0 werd verslagen.

Na rust geen goals meer

Op slag van rust maakte Clasie er met een laag schot in de hoek ook nog 5-0 van. Daarmee evenaarde AZ zijn recordmarge bij rust in de eredivisie, na een 5-0 ruststand thuis tegen Excelsior op 3 februari eerder dit seizoen. Het bleef dat duel ook bij 5-0.

Ook nu stokte de productie na rust. AZ nam vier dagen voor de return tegen West Ham United gas terug en Emmen kwam met drie invallers beter voor de dag. Richairo Zivkovic schoot na een pass van invaller Lucas Bernadou de eretreffer binnen en via Mark Diemers en Ole Romeny was Emmen dicht bij een tweede goal.

De invalbeurten van De Wit en Karlsson vormden de Alkmaarse hoogtepunten van de tweede helft. De Wit ontbrak vier maanden vanwege een voetblessure en Karlsson deed de afgelopen maand niet mee door een blessure aan zijn bovenbeen. Karlsson schoot in de slotfase op de paal.