NOS SportAangepast

Nederland pakt bij WK judo brons in landenwedstrijd: 'Historische dag'

Nederland pakt bij WK judo brons in landenwedstrijd met zege op Marokko

De Nederlandse judoka's hebben bij de WK in Doha een bronzen medaille gepakt bij de gemengde landenwedstrijd. In de strijd om het brons was Oranje te sterk voor Marokko: 3-0. Het is de eerste medaille ooit bij de gemengde landenwedstrijd, die in 2017 voor het eerst werd gehouden.

Ook Georgië kreeg een bronzen plak door een 4-2 overwinning op Duitsland. Japan versloeg Frankrijk in de finale en greep daarmee voor de zesde keer in zes WK's de wereldtitel.

Koen Heg versloeg in de eerste confrontatie met de Marokkaan Hassan Doukkali in de klasse tot 73 kilogram en Kim Polling was daarna in de klasse tot 70 kilogram met ippon snel klaar met Assmaa Niang. Het duel tussen Noël van 't End en Achraf Moutii (tot 90 kilogram) werd een zeldzaam gelijkspel, waarna Guusje Steenhuis (70 kilogram) het met ippon afmaakte tegen Hafsa Yatim.

'Mooi om erbij te zijn'

De derde plaats werd door de Nederlandse judoka's uitbundig gevierd. "Een historische dag voor het Nederlandse judo", zei Michael Korrel, die in de strijd om het brons niet meer in actie hoefde te komen. "Mooi om erbij te zijn."

Bekijk hieronder de reacties van de Nederlandse judoka's.

'Historische dag voor Nederlands judo, mooi erbij te zijn'

Eerder op zondag was er in de halve finales met 4-2 verloren van topfavoriet Japan. Dat Nederland überhaupt om de plakken mee kon doen, was te danken aan beslissende zeges van Van 't End in de tweede ronde en in de kwartfinales.

Tegen Japan verloren Julie Beurskens en Heg hun partij, Sanne van Dijke won vervolgens knap, waarna Frank de Wit verloor, gevolgd door een overwinning van Karen Stevenson. In de laatste pot werd Roy Meyer verslagen door Tatsuru Saito.

Hoofdrol Van 't End

In de kwartfinale had Nederland knap gewonnen van Oezbekistan door een 3-0 achterstand om te buigen in een 4-3 zege. Van 't End had daar een belangrijk aandeel in.

Eerst werd Meyer verslagen, daarna ook Beurskens en Heg. Ondanks de forse achterstand kwam Nederland dus knap terug, met Polling, Van 't End en Stevenson die allen wonnen.

Kijk hieronder naar een samenvatting van de Nederlandse judodag tot en met de halve finales.

Samenvatting WK judo: Van 't End eist hoofdrol op bij Nederland

Voor het beslissende duel - dat met een loting bepaald wordt - werd opnieuw Van 't End aangewezen. Hij wist zijn tegenstander Jahongir Mamatrahimov wederom te verslaan.

Van 't End moest in de tweede ronde tegen Cuba ook al twee wedstrijden vechten. De Nederlanders wisten een 1-3 achterstand terug te brengen tot 3-3. Steenhuis had geen tegenstander en kon direct een punt bijschrijven. Daarna verloren Korrel, Beurskens en Heg hun partij.

Van Dijk en Van 't End wonnen daarna wel: 3-3. Laatstgenoemde moest met een beslissingsgevecht tegen Iván Felipe Silva uitmaken wie naar de kwartfinale mocht. Een ippon van Van 't End bracht dat duel tot een eind. In de eerste ronde had Nederland een bye.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl