Joe Dituri in zijn onderwatercapsule
NOS Nieuws

Duikrecord voor onderzoeker VS: 74 dagen onder water

Een Amerikaanse onderzoeker heeft het record 'leven onder water' gebroken. Joe Dituri tikte gisteren dag 74 aan van zijn verblijf onder de zeespiegel, dat honderd dagen moet duren.

Dituri leeft in een onderwaterhotel, Jules' Undersea Lodge, voor de kust van Florida. Op tien meter diepte heeft hij een verblijf van 10 vierkante meter, waar hij een keukentje, zithoek en slaapplek heeft. Op deze locatie vestigden twee andere onderzoekers in 2014 het record van 73 dagen onder water.

"Het record is een kleine mijlpaal en heel eervol, maar we hebben nog meer onderzoek te doen", reageert Dituri op zijn prestatie. "We gaan door!"

Supermens

De 55-jarige Dituri wil met zijn onderwaterverblijf het effect van grotere luchtdruk op het menselijk lichaam onderzoeken. Hij wil bewijzen dat de overdruk die hij onder water ervaart, zijn lichaam sterker maakt. Ook zou bijvoorbeeld hersenletsel beter herstellen door verhoogde bloedtoevoer.

In de capsule is de luchtdruk ongeveer twee keer zo hoog als aan de oppervlakte, door de druk van het water op de ruimte. "Ik verwacht dat ik als supermens weer naar buiten kom", zei hij optimistisch bij aanvang van het experiment.

Zo ziet 74 dagen overleven in een onderwaterhotel eruit

Daarnaast wordt er ook gekeken naar zijn slaappatronen en psychische gezondheid, informatie die bijvoorbeeld kan helpen bij het plannen van lange ruimtereizen. Ook het verlies van spiermassa door gebrek aan activiteit kan daarbij interessant zijn, net zoals de effecten van het vitamine-D-tekort door gebrek aan zonlicht.

"De zon is wat ik het meest mis", zegt hij over het gebrek aan natuurlijk licht op deze diepte. "De zon is altijd belangrijk voor me. Ik ga vaak sporten om 05.00 uur en dan naar de zonsopkomst kijken."

College geven

Als afleiding geeft Dituri via een videoverbinding zijn colleges over biomedische techniek en ontvangt hij wetenschappers en jongeren die duikend een bezoekje brengen. Hij hoopt dat zijn verblijf een nieuwe generatie onderzoekers inspireert.

Dituri is van plan om op 9 juni weer boven water te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl