NOS Voetbal

Arnesen legde basis voor succes Feyenoord: 'Hadden heel goede scouting nodig'

Arnesen moest creatief zijn: 'Dan heb je een goede scouting nodig'

Hij staat alweer een tijdje niet meer op de loonlijst van Feyenoord, maar eregast Frank Arnesen zal met recht mogen meedelen in de feestvreugde als de Rotterdammers vanmiddag in de eigen Kuip Go Ahead Eagles verslaan en de landstitel veiligstellen. Onder de Deen is immers de revival van de Stadionclub begonnen.

Arnesen werd in januari 2020 aangesteld als nieuwe technisch directeur van Feyenoord. Veel geld had hij er niet ter beschikking. "We moesten creatief zijn. En dat is hartstikke leuk. Zorgen dat je goede spelers kunt vinden, eerder dan de anderen. Dat je ze redelijk goedkoop kan kopen. En daarvoor heb je een scouting nodig die heel goed is", vertelt hij tweeënhalf jaar na dato.

De oud-voetballer van onder meer Ajax (drie landstitels) en PSV (drie landstitels en de Europacup 1) ging daarmee aan de slag. En niet zonder succes. Maar zijn grootste slag sloeg hij, kan inmiddels wel worden vastgesteld, met het aantrekken van Arne Slot. Een voorzetje van de vorig jaar overleden spelersmakelaar Mino Raiola, die met de toenmalige AZ-coach kwam aanzetten.

"Ik wil altijd zien of je de hand van de trainer kunt zien in een elftal", geeft Arnesen zijn werkwijze prijs. "Bij Mourinho kun je dat goed zien. Zijn elftal is doodirritant. En bij Pep Guardiola, Johan Cruijff vroeger en Louis van Gaal weet je ook meteen: o, dat is zijn elftal."

"Ik ben toen natuurlijk AZ gaan volgen. Ze wilden dominant zijn, pressing spelen. Dat kost heel veel energie. Dus ze moeten fysiek heel sterk zijn. En tactisch moeten ze weten wat ze aan het doen zijn."

Overtuigend verhaal

Dat waren genoeg aanknopingspunten om Slot te polsen voor een spreekwoordelijke kop koffie. "Alleen drink ik geen koffie", lacht Arnesen, die ergens een rustig plekje opzocht om zijn doelwit beter te leren kennen. "Ik heb zo'n twintig vragen in mijn kop, die ik de afgelopen vijftien jaar heb gebruikt bij een coach."

Hij somt op: "Hoe train je, welk spelsysteem wil je, welke talen spreek je, hoe ga je om met spelers en hoe met spelers die niet in de basis staan, hoe zie je jouw omgang met de pers, hoe is jouw stijl van managen?"

Arnesen weet waarom Slot een goede trainer is: 'Hij is altijd kritisch'

Slot bleek een overtuigend verhaal te hebben en dus werd de knoop doorgehakt: hij zou in de zomer van 2021 Dick Advocaat opvolgen. Toch was het in zekere zin een gok, want AZ laat zich qua impact niet vergelijken met een club als Feyenoord, die constant vele ogen op zich gericht weet.

Arnesen kan dat niet ontkennen. "Hij had anderhalf jaar bij AZ gezeten en het daar uitstekend gedaan. Hij kwam bij mij over als heel duidelijk. Hij kon alles goed uitleggen. Maar natuurlijk is het altijd een risico. Je weet het nooit als er iemand komt. Maar hij heeft iedereen versteld doen staan."

Spotten met voetbalwet

En niet één keer, door in zijn eerste seizoen met Feyenoord de finale van de nieuwe Conference League te halen, maar gewoon nog een tweede keer en bovendien in de overtreffende trap: kwartfinales Europa League én vooral de nakende landstitel.

En dat terwijl Feyenoord flink wat basisspelers kwijtraakte en met tien, vijftien verse krachten het nieuwe seizoen inging. Slot spotte opzichtig met de aloude voetbalwet dat een team opbouwen tijd kost.

David Hancko, een van de aanwinsten van het lopende seizoen

Arnesen legt alle credits bij de coach en zijn staf. Maar er is meer. "Kijk, je kunt nooit van een slechte speler een topspeler maken. Dus je hebt wel goede voetballers nodig. En dan kom ik weer terug op de scouting. Zorg dat de scouts weten wat we zoeken, wat Arne precies wil. Ze moeten in het hoofd van de coach gaan zitten: wat hebben we nodig op die positie? Hij gaat weg, welke type willen we daar nu hebben? Die gaan we dan zoeken."

"Maar er is altijd één risicofactor: je kunt nooit in de kop van een speler kijken. Je weet nooit hoe hij reageert als hij in een andere omgeving komt. Dat is vaak onvoorspelbaar."

En dan komt er een ander aspect om de hoek kijken: nieuwelingen de helpende hand toesteken. Zoals Slot met de jonge Mexicaan Santiago Giménez heeft gedaan. "Dat is natuurlijk ook een 'must'. Je wil een speler graag hebben. Dus wat ga je doen als hij binnenkomt? Dan moet hij begeleid worden. Op het veld, buiten het veld."

Altijd kritisch

Tot nu toe verandert zo'n beetje alles wat Slot aanraakt in goud. Het is dan ook ook moeilijk aan te geven waarin de 44-jarige oefenmeester zich nog zou kunnen verbeteren. "Bij mij heeft hij alleen maar succes gekend", grijnst Arnesen. "Maar het kan natuurlijk dat hij op een gegeven moment in een situatie komt dat hij gaat verliezen. Hoe gaat hij daarmee om? Dat weet ik niet, want dat heb ik niet gezien. En misschien gebeurt dat ook wel niet."

Arne Slot in een karakteristieke houding bij het duel met Excelsior

En als er wat te verbeteren valt, dan heeft Slot dat waarschijnlijk zelf als eerste in de smiezen. "Wij sms'en elkaar altijd voor en na de wedstrijd. Het hele jaar", vertelt Arnesen. "Niet zolang geleden stuurde ik: 'Arne, je hebt veel kwaliteiten en eentje daarvan is dat je na de rust negen van de tien keer beter uit de kleedkamer komt dan de tegenpartij.' Dat vind ik zo geweldig."

"Hij antwoordde: 'Maar we hadden wel geluk daar.' Hij is altijd kritisch. En dat maakt hem tot een goede trainer. Hij is natuurlijk blij met de goede dingen, maar hij moet iedere keer iets hebben om te verbeteren."

Genoeg uitdagingen

De grote vraag is intussen of Slot dat nog langer bij Feyenoord zal blijven doen. Zijn contract in Rotterdam loopt weliswaar nog twee jaar door, maar er lijken buitenlandse kapers op de kust te liggen. Anderzijds, bij Feyenoord liggen er ook nog genoeg uitdagingen voor de coach, benadrukt Arnesen.

Santiago Giménez na weer een treffer

"Bij iedere wedstrijd die Feyenoord nu gaat spelen wordt de ploeg gezien als de kampioen en gaat de tegenstander er voor 110 procent tegenaan. Plus: je speelt Champions League en je wil nóg een keer kampioen worden. Dus er is nog heel veel te winnen. Maar het is ook moeilijk en juist dat kan een mooie uitdaging zijn. Ik hoop voor Feyenoord dat hij blijft."

En zijn eigen toekomst, hoe ziet de 66-jarige Deen die voor zich? Aan een plaats achter de geraniums lijkt de man, die halverwege 2022 een tijdje uit de running was door een bacteriële infectie waarna zijn contract bij Feyenoord niet werd verlengd, voorlopig nog niet toe te zijn. "Ik zeg altijd: in ons leven in het voetbal gaan we nooit met pensioen. Maar het zou best wel kunnen dat ik nooit meer ga werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl