Rook boven Gaza-Stad na een luchtaanval van het Israëlische leger
NOS Nieuws

Raketten afgevuurd richting Jeruzalem, Israël hervat aanvallen Gazastrook

Het Israëlische leger en Palestijnse militanten hebben opnieuw over en weer aanvallen uitgevoerd. Israëlische gevechtsvliegtuigen voerden bombardementen uit op doelen in de Gazastrook, terwijl militanten raketten afvuurden richting Jeruzalem en Zuid-Israël.

Daarmee kwam er een einde aan een relatief rustige periode van twaalf uur. Sinds begin deze week voerden het Israëlische leger en Palestijnse militanten al meerdere aanvallen over en weer uit.

Of er vandaag doden zijn gevallen, is nog niet bekend. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid zijn deze week in de Gazastrook 31 mensen overleden, onder wie 6 kinderen. Ook zouden er 106 mensen gewond zijn geraakt. In Israël kwam voor zover bekend een 70-jarige man om het leven. Negen mensen raakten gewond.

Khader Adnan

Het geweld escaleerde begin deze maand toen de Palestijn Khader Adnan na een hongerstaking van 87 dagen in een gevangenis in Jeruzalem overleed. De 45-jarige Adnan kwam uit Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever en was een Palestijns activist en prominent lid van de militante Palestijnse groepering Islamitische Jihad.

Over hoe het voor Palestijnen is om op de bezette Westelijke Jordaanoever te leven, maakten wij eerder deze video:

Wat de bezetting van de Westelijke Jordaanoever betekent voor de bewoners

Na de dood van Adnan beschoten militante Palestijnse groeperingen Israëlische doelen en het Israëlische leger bombardeerde doelwitten op de Gazastrook. Sinds het begin van de beschietingen zijn er volgens het Israëlische leger en verslaggevers ter plaatse ruim 800 raketten afgevuurd op Israël. Het Israëlische leger meldt dat 91 procent daarvan is onderschept. Een precies aantal aanvallen op Gaza is niet bekendgemaakt.

Het Israëlische leger vraagt mensen binnen 40 kilometer van de grens met Gaza om in de buurt van schuilkelders te blijven en om niet met grote groepen bijeen te komen. Premier Netanyahu overlegt over de situatie met onder meer de ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken, Strategische Zaken en de directeur van de Mossad, een onderdeel van de geheime dienst.

Het geweld over en weer doet denken aan 2021. Toen nam Hamas Jeruzalem onder vuur, met beschietingen van Gaza door Israël tot gevolg. Destijds escaleerden de gevechten tot een bloedige elfdaagse oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl