Het gebouw Jonas op IJburg in Amsterdam
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Amsterdamse gebouw Jonas verkozen tot beste gebouw van 2023

Het Amsterdamse complex Jonas is uitgeroepen tot het beste gebouw van 2023. In het gebouw in de wijk IJburg, dat sinds dit jaar helemaal open is, zitten woon- en werkplekken. Ook kan er gerecreëerd worden, bijvoorbeeld bij het strand op het dak.

De Branchevereniging Nederlandse Architecten, die de prijs uitreikt, looft de combinatie van duurzaamheid en betaalbaarheid van het gebouw. "Het is cruciaal dat deze voorbeelden op grote schaal navolging krijgen om het Nederlandse doel van 50 procent circulair bouwen in 2030 te halen", zegt juryvoorzitter Ed Nijpels tegen AT5.

Foto van de binnenkant van het gebouw Jonas

Een zo duurzaam mogelijk gebouw was dan ook het doel van architectenbureau Orange Architects. Zo wordt regenwater benut om toiletten door te spoelen, zorgen vogelnestjes voor schoner water in de omliggende haven en zijn er een hoop zonnepanelen geplaatst.

Museum Singer Laren

De renovatie van 94 woningen in de Van der Pekbuurt in Amsterdam ontvangt de publieksprijs. "Op het eerste gezicht lijkt er weinig veranderd, maar juist die bescheidenheid maakt het zo bijzonder", staat in het rapport.

Vorig jaar ontving het museum Singer Laren de prijs voor het beste gebouw. De uitbreiding van het gebouw is een goed voorbeeld dat een bestaand gebouw verbeteren soms een betere optie is dan iets nieuws bouwen, oordeelde de jury.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl