NOS Nieuws

Wekdienst 11/5: Eindexamens in hele land van start • VN-mensenrechtenraad vergadert over Sudan

Goedemorgen! Vandaag begint het centraal schriftelijk eindexamen voor een deel van het vmbo, de havo en het vwo en de VN-mensenrechtenraad vergadert over de situatie in Sudan.

Eerst het weer: veel bewolking vandaag, maar hier en daar breekt het wat open. Ook vallen er hier en daar enkele buien, vanmiddag in het zuidelijke deel van het land ook onweer met veel regen. Het wordt 14 tot 18 graden.

Het weer van donderdag 11 mei

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag gaan de schriftelijke eindexamens in het hele land van start. Het is voor het eerst sinds de coronacrisis dat er geen versoepelingen meer gelden zoals extra herkansingen. Dat betekent ook dat de eindexamenklachtenlijn van scholierenorganisatie LAKS open gaat.
  • De VN-mensenrechtenraad komt bijeen in spoedzitting over de impact van het geweld van de laatste weken in Sudan. De mensenrechten staan daar flink onder druk door het geweld, de grote vluchtelingenstroom en dreigende voedseltekorten.
  • Commissies van het Europese Parlement stemmen vandaag over regels die het veilig moeten maken om kunstmatige-intelligentiesystemen op de Europese markt te brengen.

Wat heb je gemist?

Peru wil Joran van der Sloot uitleveren aan de Verenigde Staten. Van der Sloot wordt in de VS verdacht van afpersing en fraude. Momenteel zit Van der Sloot in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar uit voor een andere zaak: de moord op de 21-jarige Peruaanse student Stephany Flores. Die moord gebeurde vijf jaar na de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway.

Aanklagers in de VS willen Van der Sloot vervolgen omdat hij Holloways familie 250.000 dollar vroeg voor informatie over waar de studente begraven was. Hij kan daar 25 jaar voor krijgen.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Trump op CNN: complottheorieën, tirades en grappen over misbruik: In een live-interview op nieuwszender CNN heeft oud-president Trump opnieuw geweigerd te erkennen dat hij in 2020 de presidentsverkiezingen heeft verloren en herhaalde hij verschillende complottheorieën. Ook zei hij dat hij veel van zijn aanhangers die het Capitool bestormden gratie zou verlenen.
  • Opnieuw leider Islamitische Jihad gedood bij luchtaanval op Gaza: Een gevechtsvliegtuig viel een appartement aan op de vijfde verdieping van een gebouw in het zuiden van de Gazastrook. Eerder deze week kwamen bij nachtelijke aanvallen van Israël al drie leiders van Islamitische Jihad om.
  • Flitsbezorgers mogen in Amsterdam alleen nog op bedrijventerrein: Vanwege de overlast van de bevoorrading van koeriers in woongebieden, mogen flitsbezorgers als Getir, Flink en Gorillas zich alleen nog op bedrijventerreinen vestigen. Bij hoge uitzondering mogen er nog wel zogeheten darkstores in gemengde woon-werkgebieden komen.

En dan nog even dit:

Miljoenen Turkse jongeren mogen voor het eerst stemmen tijdens de presidentsverkiezingen. De stem van de jongeren die voor het eerst naar de stembus gaan kan misschien wel een doorslag geven. "Als ik heel eerlijk ben wil ik niet dat er iets verandert."

Jonge Turken in Istanbul over verkiezingen: 'Ken geen ander dan Erdogan'

Fijne donderdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl