NOS Nieuws

Flitsbezorgers mogen in Amsterdam alleen nog op bedrijventerrein

Flitsbezorgers in Amsterdam mogen zich niet meer in woongebieden vestigen, maar alleen nog op bedrijventerreinen. De gemeenteraad stemde woensdagavond in met een bestemmingsplan waarin dat is geregeld.

Bij hoge uitzondering mogen er nog wel zogeheten darkstores in gemengde woon-werkgebieden komen.

In de hoofdstad bezorgen flitsbezorgers als Getir, Flink en Gorillas boodschappen aan huis. Vorig jaar kondigde de gemeente al aan de darkstores van die bezorgdiensten uit woongebieden te willen gaan weren en nieuwe vestigingen voorlopig niet meer toe te staan vanwege de overlast van de bevoorrading van koeriers. Meerdere darkstores moesten daardoor al eerder sluiten of verhuizen.

De maatregelen leidden tot verschillende rechtszaken over bestaande vestigingen. Vooralsnog heeft de gemeente alle rechtszaken gewonnen.

Volgens wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening) zorgt het nieuwe beleid ervoor dat er geen overlast meer is van flitsbezorgers in woonwijken. "Amsterdammers krijgen op deze manier een fijnere woonomgeving."

Bestemmingsplan discrimineert

De bezorgdiensten wijzen er op dat er in de hoofdstad grote behoefte is aan hun diensten. "Helaas heeft de gemeente deze punten naast zich neergelegd", aldus een woordvoerder van bezorgdienst Getir. "Dit bestemmingsplan discrimineert. Het behandelt onze sector anders dan vergelijkbare diensten die ook bezorgen."

Woensdag kondigden Getir en Flink een aangescherpte gedragscode aan, "om goed om te kunnen gaan met wensen van buurtbewoners en gemeenten zoals een aanspreekpunt per store, meer aandacht voor de openbare ruimte en verdere gedragsregels voor personeel". Ook moeten alle bezorgers 18 jaar of ouder zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl