NOS SportAangepast

Judotalent Van Lieshout stunt bij WK met brons, geen succes De Wit

Judotalent Van Lieshout pakt WK-brons door Awiti Alcaraz te verslaan

Judoka Joanne van Lieshout heeft een fraaie opmars bij de WK in Qatar met een bronzen medaille weten te bekronen. Ze was in de strijd om de derde plek in de klasse tot 63 kilogram met ippon te sterk voor de Mexicaanse Prisca Awiti Alcaraz.

Van Lieshout, die vorig jaar door sportkoepel NOC*NSF werd verkozen tot talent van jaar, is tweevoudig wereldkampioene bij de junioren.

Net geen finaleplaats

In de halve finales had de 20-jarige WK-debutante in een bikkelhard gevecht in de golden score verloren van de Sloveense Andreja Leski, die de finale later verloor van de Française Clarissa Agbegnenou.

Van Lieshout en Leski gaven elkaar niets toe en pas in de vierde minuut van de extra tijd viel de beslissing toen de moegestreden Nederlandse een waza-ari moest toestaan van de Sloveense, die in 2021 nog WK-zilver won in Boedapest.

Van Lieshout verbaast ook zichzelf met WK-brons: 'Dit is ongelofelijk'

Van Lieshout had de laatste vier bereikt na zeges op de Colombiaanse Cindy Mera (ippon), de Britse Lucy Renshall (ippon in golden score), de Japanse Miku Takaichi (waza-ari) en de Hongaarse Szofi Ozbas (ippon).

Ze gebruikte bij haar zegetocht een berucht wapen: de armklem. Door middel van deze techniek won Van Lieshout drie van haar vier wedstrijden.

Met name de zege van Van Lieshout op Renshall, de mondiale nummer één met zes grandslamzeges op haar naam, sprak tot de verbeelding waarbij de Nederlandse in de golden score stoïcijns overeind bleef.

De Wit stelt teleur

Frank de Wit werd in de klasse tot 81 kilogram in de tweede ronde uitgeschakeld door de Oostenrijker Wachid Borchashvili. De 27-jarige Heemskerker, de nummer drie van de WK in 2021, verloor op ippon van de geboren Tsjetsjeen.

De Wit vroeg uitgeschakeld bij WK judo: tweede ronde eindstation

De nummer dertien van de wereld behaalde in 2021 brons op de WK. Ditmaal had hij in de eerste ronde een flinke kluif aan Nugzari Tatalashvili uit de Verenigde Arabische Emiraten, maar De Wit won wel in de extra tijd omdat zijn tegenstander een derde straf had gekregen.

In de tweede ronde keek De Wit al snel tegen twee straffen aan. Hij wist in het restant het initiatief over te nemen, maar werd in de extra tijd alsnog op de zij geworpen door Borchashvili.

De Wit: 'Last van snelle straffen'

"Ik stond door die snelle straffen met mijn rug tegen de muur", analyseerde De Wit na afloop, wetende dat een derde straf fataal zou zijn. "Ik moest daarna alles gaan afwegen uit angst voor nog een straf. Het werd een beetje prijsschieten."

Snelle straffen zaten uitgeschakelde De Wit dwars: 'Werd beetje prijsschieten'

De Wit en Van Lieshout zijn de eerste Nederlanders die tijdens dit WK in Doha in actie kwamen. De judobond mikt op drie medailles voor de Nederlandse ploeg.

In 2022 zorgden Sanne van Dijke (brons in de klasse tot 70 kilogram) en Michael Korrel (brons in de klasse tot 100 kilogram) voor het Nederlandse succes bij de WK in het Oezbeekse Tasjkent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl