Ook het account van PVV-leider Wilders werd overgenomen door het lek in de interne systemen van Twitter
NOS Nieuws

Brit bekent grootschalige hack bij Twitter in 2020

De 23-jarige Brit Joseph James O'Connor heeft betrokkenheid bekend bij een hack in de systemen achter Twitter in juli 2020. Door de inbraak konden hij en enkele handlangers de controle over meerdere Twitter-accounts overnemen. Ook het account van Geert Wilders werd met de software gehackt.

De hacker gebruikte online de schuilnaam PlugwalkJoe. In 2021 werd hij opgepakt in Spanje, dat hem eind april dit jaar uitleverde aan de VS. Hij staat daar terecht voor verschillende aanklachten, waarvoor hij maximaal 70 jaar cel kan krijgen.

De hack in 2020 was onderdeel van oplichtingspraktijken via Twitter. Er werden 130 accounts overgenomen, waaronder die van Barack Obama en Joe Biden. Ook de accounts van zakenmensen als Bill Gates en Elon Musk werden getroffen. Via de accounts werden tweets verzonden waarin volgers werd gevraagd bedragen in bitcoin naar een rekening te sturen, met de belofte dat ze de inleg verdubbeld zouden krijgen.

In Nederland maakte iemand "voor de grap" gebruik van hetzelfde lek om de Twitter-account van Geert Wilders over te nemen. De dader zei hulp te hebben gekregen van een Amerikaanse hacker.

Behalve O'Connor zijn de afgelopen jaren een Brit en twee Amerikanen aangeklaagd voor de bitcoin-scam.

'Indrukwekkend spoor van vernieling'

PlugwalkJoe had voor de Twitter-hack in 2019 ook toegang weten te krijgen tot het Snapchat-account van actrice Bella Thorne. Hij dreigde naaktfoto's van haar te publiceren. Om hem dat wapen uit handen te nemen, publiceerde Thorne zelf de foto's.

De hacker drong in 2020 ook het TikTok-account binnen van Addison Rae Easterling, met bijna 89 miljoen volgers een van de populairste gebruikers van het platform.

PlugwalkJoe wordt ook gestraft omdat hij de politie meerdere keren naar het huis van een minderjarige gestuurd heeft door zich voor te doen als dat kind en valse meldingen te doen. Verder heeft hij geld gestolen bij een bedrijf dat handelt in virtueel geld.

Volgens een van de aanklagers heeft de man "een indrukwekkend spoor van vernieling achtergelaten".

Op 23 juni hoort O'Connor wat zijn straf wordt. De Brit heeft de aanklagers alvast beloofd dat hij afstand doet van de bijna 800.000 dollar die met de oplichtingspraktijken werd verdiend, omgerekend ruim 729.000 euro. Ook moet hij slachtoffers schadeloos stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl