De synagoge op Djerba waar de aanslag plaatsvond
NOS Nieuws

Doden en gewonden bij aanslag op synagoge Tunesië

Bij een aanslag op een synagoge op het Tunesische eiland Djerba zijn zeker vier mensen omgekomen, inclusief de dader.

Volgens het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken bracht een beveiligingsbeambte van de synagoge eerst een collega om het leven. Daarna begon hij in het wilde weg om zich heen te schieten, waarbij hij twee bezoekers van de synagoge doodde. De slachtoffers komen uit Frankrijk en Tunesië, meldt het ministerie.

Vier andere bezoekers en zes bewakers raakten gewond. Uiteindelijk werd de schutter gedood door veiligheidstroepen. Het motief en de achtergrond van de aanvaller worden nog onderzocht.

Streng beveiligd

De 2500 jaar oude Ghriba-synagoge is een van Afrika's oudste synagogen. In het gebedshuis op Djerba wordt jaarlijks het joodse feest Lag Baomer gevierd, waarvoor duizenden gelovigen uit Israël en andere landen naar Tunesië komen. Volgens Israëlische media waren er tijdens het incident zo'n duizend mensen binnen.

De synagoge is streng beveiligd. De beveiliging werd opgevoerd na een aanslag in 2002. Toen vielen leden van al-Qaeda het bedevaartsoord aan met een vrachtwagenbom. Er kwamen toen 21 westerse toeristen om het leven.

Tunesië onderhoudt geen diplomatieke betrekkingen met Israël, maar staat Israëlische burgers bij wijze van uitzondering toe het land binnen te komen voor het feest. Het overwegend islamitische land herbergt een van de grootste joodse gemeenschappen in Noord-Afrika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl