Illustratief
NOS NieuwsAangepast

120 Nederlandse leerlingen en 20 leraren verrast door noodweer in Spanje

De Spaanse brandweer heeft zondagmiddag een groep van 120 Nederlandse leerlingen en twintig leraren gered die verrast werd door slecht weer.

De groep van het christelijk lyceum Zandvliet in Den Haag was aan het wandelen in de provincie Girona toen het weer omsloeg. De Catalaanse weerdienst had voor dit gebied een waarschuwing voor slecht weer uitgevaardigd, maar volgens de rector van de school was die waarschuwing niet te zien in weerapps op de telefoons van de begeleiders.

De brandweer kreeg rond 15.00 uur een melding over de groep die in nood verkeerde. "Een leerling was in paniek geraakt en had daarom het noodnummer gebeld", laat rector Alphons den Heijer weten.

De groep was onderweg van de Sant Eudald de Jou-kerk naar Pont de Llierca, een 28 meter hoge brug in de provincie. Tijdens de wandeling daalde de temperatuur plots. Dat ging gepaard met hagel en harde wind. De brandweer zette zeven bussen in om de groep terug te brengen naar de camping. Ook werd uit voorzorg een helikopter met warmtecamera's ingezet, om er zeker van te zijn dat niemand achtergebleven was.

Iedereen weer opgewarmd

Rector Den Heijer heeft contact gehad met de leerlingen en leraren in Spanje en laat weten dat iedereen weer veilig terug is op de camping waar ze verbleven. "Sommige leerlingen hadden het koud en zijn opgewarmd toen ze met bussen terug naar de camping werden gebracht. Een leerling heeft een verstuikte enkel, maar verder maakt iedereen het goed."

Spaanse media melden dat sommige leerlingen en leraren blauwe plekken hebben opgelopen door de hagel, maar daar zegt de rector niets over te hebben gehoord. Hij laat weten dat iedereen een goede nachtrust heeft gehad en dat ze vandaag verdergaan met het normale programma. "Voor veel leerlingen is zo'n buitenlandreis de mooiste herinnering aan hun schooltijd. Wat ze nu hebben meegemaakt, is heel vervelend, maar vandaag is het mooi en droog weer en gaan ze in Spanje verder met de geplande activiteiten."

Dit zijn beelden van de hevige regenval in de regio:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl