NOS Voetbal

'Ajax moet afscheid nemen van Tadic, ondanks fantastische statistieken'

Van Hooijdonk: 'Ajax moet niet doorgaan met Tadic'

Het is een verloren seizoen voor Ajax en deze zomer moet de boel in Amsterdam volgens Pierre van Hooijdonk worden opgeschud. Wat te doen met aanvoerder Dusan Tadic? "Ik zou niet met hem doorgaan", zegt Van Hooijdonk in Studio Voetbal. "Dat klinkt hard, want hij heeft fantastische statistieken."

De 34-jarige Tadic is ook dit seizoen met achttien assists en negen goals de waardevolste speler van de eredivisie. Hij heeft een contract tot medio 2024. Na zijn actieve loopbaan gaat hij bij Ajax verder als jeugdtrainer of assistent bij het eerste, dat ligt al vast. Alleen is de vraag wanneer de Serviër een punt achter zijn loopbaan wil zetten.

"Ik wil voetballen zolang mijn lichaam naar me luistert. En het lichaam luistert op dit moment heel goed naar me", zei Tadic vorige maand. "Ik moet daarnaast hongerig blijven. Dat is ook een van de belangrijkste dingen. Als je dat niet meer hebt..."

'Zeg gewoon dat hij minder gaat spelen, dan is het opgelost'

De vraag is ook of Tadic zelf nog toekomst bij Ajax ziet. Hij miste afgelopen jaar een duidelijke visie bij zijn droomclub. "Het project moet kloppen", zei hij.

Als het aan Van Hooijdonk ligt, vertrekt Tadic deze zomer, ondanks een doorlopend contract: "Je moet tegen Tadic zeggen: ga nog twee jaar in Amerika spelen of met Ronaldo in Saudi-Arabië. Daarna kom je terug en word je trainer."

Dusan Tadic

Rafael van der Vaart vindt het niet nodig Tadic weg te sturen: "Dat hoeft toch niet? Zeg gewoon tegen hem dat hij minder gaat spelen. De vraag is of hij dat kan. Op een gegeven moment moet je je erbij neerleggen dat je minder gaat spelen. Dat had ik ook. Dan is het opgelost. "

Ibrahim Afellay sluit zich daarbij aan: "De clubleiding moet met hem gaan zitten en duidelijk aangeven dat hij zich moet schikken in een rol met minder speeltijd."

"Dan is het niet opgelost in de kleedkamer", zegt Van Hooijdonk. "Daar speelt hij een belangrijke rol. Als je niet meer speelt, verdwijnt dat respect. Dat speelt nu al. Zaterdag wordt er veel gewisseld, maar Tadic blijft staan."

Kijk hieronder naar de fragmenten over Jasper Cillessen en Quinten Timber. Check verder de vaste rubriek De Muurligger over Lionel Messi (door Hugo Borst).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl