Boeren aan het werk in Vietnam
NOS Nieuws

Recordhitte in Vietnam en omliggende landen

Nooit eerder zijn zulke hoge temperaturen in Vietnam gemeten als dit weekend. Gisteren steeg de temperatuur in de noordelijke provincie Thanh Hoa tot ruim 44 graden Celsius. Autoriteiten riepen de bevolking op om tijdens de heetste uren van de dag binnen te blijven.

Ook in andere landen in de regio is sprake van extreme hitte. In Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, werd de hoogste temperatuur sinds 1960 gemeten en ook in andere delen van dat land werd het ongewoon heet. Ook in Myanmar en Thailand bereikte het kwik de afgelopen weken recordhoogtes.

Het is niet alleen warm in Azië, ook in Europa blijven de temperaturen stijgen. Afgelopen maand beleefde Spanje de heetste dag ooit gemeten in de maand april.

Hittegolven en klimaatverandering

De hitte is in lijn met waarschuwingen van internationale klimaatwetenschappers. Zij voorspellen al veel langer dat het aantal hittegolven zal blijven toenemen. Dit voorjaar verscheen het zesde en voorlopig laatste rapport van het IPCC, het VN-klimaatpanel. De onderzoekers waarschuwden hierin dat er steeds minder mogelijkheden zijn om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad.

Als temperaturen wereldwijd verder oplopen, zal dit ernstige gevolgen hebben, waarschuwen de wetenschappers. Zo zorgt hitte voor meer sterfgevallen en zullen meer mensen ziektes krijgen die bijvoorbeeld via voedsel of water worden verspreid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl