Radwan Hisham Wahba en zijn twee dochtertjes in Port Sudan
NOS Nieuws

Syriërs in Sudan moeten opnieuw vluchten voor oorlog

  • Fleur Kleinhuis

    redacteur Buitenland

  • Fleur Kleinhuis

    redacteur Buitenland

Opnieuw vluchten voor een oorlog: het overkomt duizenden Syriërs in Sudan. Jaren geleden weken zij uit naar het Afrikaanse land om aan de burgeroorlog in Syrië te ontsnappen. Nu doen ze hetzelfde, maar dan om aan het conflict in Sudan te ontkomen.

Sudan heeft één van de grootste vluchtelingenpopulaties van Afrika. Volgens een schatting van de Verenigde Naties gaat het in totaal om zo'n 1,1 miljoen mensen, onder wie ruim 90.000 Syriërs. Eén van hen is de 34-jarige Hamza Al Hasemi. Hij vluchtte samen met zijn vrouw uit de Syrische stad Homs en inmiddels wonen ze al elf jaar in Sudan.

Het leven dat Al Hasemi was kwijtgeraakt in zijn thuisland, bouwde hij weer op in de hoofdstad Khartoem. Hij deed hetzelfde werk als in Syrië en kreeg drie kinderen. "Mijn leven in Khartoem was weer stabiel", zegt hij tegen de NOS. "Dat was mooi."

Tocht van 17 uur

Toch besloot hij onlangs opnieuw te vluchten, na het uitbreken van het geweld in Sudan. Na twee weken ondergedoken te hebben gezeten in Khartoem, lukte het hem om met zijn gezin een bus te nemen naar Port Sudan, in het oosten van het land. Het was een tocht van 17 uur.

Al Hasemi zegt dat hij bij aankomst vermoeid en aangedaan was. "Er zijn hier zo ontzettend veel mensen. Ze slapen op straat en in de parken. Dat is verschrikkelijk om te zien."

Hij is niet de enige die naar Port Sudan is uitgeweken. Veel mensen proberen het land via die havenstad te ontvluchten. Vanaf daar kan je bijvoorbeeld de Rode Zee oversteken, naar Saudi-Arabië.

We kunnen nergens heen.

Radwan Wahba, Syrische vluchteling in Sudan

Wat Al Hasemi gaat doen in de stad, weet hij nog niet. "Het enige dat ik wil is een plekje in de schaduw voor mijn kinderen. We zitten nu onder een balkon, om ze te beschermen tegen de hitte van de zon." Hij wil het land uit, waarnaartoe maakt hem niet uit. "Ik ga alles proberen waar ik veiligheid, eten en drinken voor mijn jonge kinderen kan vinden."

De strijd in Sudan barstte drie weken geleden los. Al Hasemi ziet gelijkenissen met de oorlog in Syrië: "De bommen die constant vallen, het gebrek aan water, elektriciteit en medicijnen. Het is een totale crisis die plots uitbreekt; mensen die plunderen. Ook mijn auto is gestolen, wat het vluchten voor mij en mijn gezin nog moeilijker maakt."

Radwan Wahba (27) vluchtte toen hij 15 jaar oud was ook voor de oorlog in Syrië. Sindsdien woont hij in Port Sudan. Ook hij denkt aan vroeger, nu de bommen vallen. "Het is hier nu niet anders dan hoe het vroeger in Syrië was", zegt hij. "Het zijn dezelfde geluiden van kogels en explosies. Dezelfde scènes van dood en vernieling."

Veel mensen zijn naar Port Sudan gekomen, ziet Wahba. Voordat ze het land uit kunnen, zoeken ze tijdelijk een veilige slaapplaats, of een plek tegen de hitte. "In mijn huis zijn nu veertien vrouwen met hun kinderen. In een soortgelijk huis boven mij zitten twaalf mannen in één kamer."

Maar hij blijft ondanks de gevechten in Port Sudan. "We kunnen nergens heen. Mijn familie en ik hebben de Syrische nationaliteit, daarmee mogen we alleen naar Syrië. Als ik terugga, moet ik verplicht in militaire dienst. Dan moet ik vechten voor een oorlog waarvoor ik ben gevlucht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl