Een auto staat in brand bij protesten in Manipur
NOS Nieuws

Dodental onlusten in noordoosten van India opgelopen tot 54

Het dodental als gevolg van de etnische onlusten in het noordoosten van India is opgelopen tot zeker 54. Dat meldt het Indiase persbureau PTI op basis van overheidsbronnen. Daarnaast zouden er zeker 150 gewonden zijn.

Gisteravond was er opnieuw een escalatie van het geweld in Manipur, een afgelegen deelstaat die grenst aan Myanmar. Duizenden militairen zijn naar de regio gestuurd om de orde te herstellen. Gisteravond kregen zij de opdracht om bij onrust direct te schieten.

De onlusten zijn het gevolg van spanningen tussen verschillende bevolkingsgroepen in de deelstaat, waaronder de Meitei-gemeenschap. Dat is de grootste etnische groep, die het hindoeïsme als belangrijkste religie heeft. Zij maken zo'n 50 procent van de bevolking van Manipur uit. De gemeenschap, die in de vallei van de regio woont, hoopt al jaren officieel erkend te worden als stam.

Met die officiële status zouden leden van de Meitei-gemeenschap aanspraak kunnen maken op allerlei overheidsvoordelen, bijvoorbeeld op gereserveerde overheidsbanen en plekken aan de universiteit. Maar in de heuvels van Manipur wonen ook zo'n dertig al erkende stammen die vrezen achtergesteld te raken als de Meitei-gemeenschap diezelfde status toegewezen krijgt.

Protestmars

Een vereniging van studenten uit erkende gemeenschappen organiseerde afgelopen week een protestmars. Zij vinden dat de Meitei de dominante meerderheid vormen en die extra gereserveerde plekken niet nodig hebben. De mars mondde uit in hevige onlusten. Daarop legden de autoriteiten in Manipur het mobiele internet voor zo'n vijf dagen plat, om te voorkomen dat de ongeregeldheden via sociale media verder aangewakkerd zouden worden.

Volgens de Indiase krant Times of India is de rust in de vallei nu zo goed als hersteld en openen winkels weer hun deuren. Wel zijn er nog veel militairen op de been om de orde te bewaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl