NOS Nieuws

Bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen door Britse veteraan Marie Scott (96)

Bevrijdingsvuur gaat (vrij vlot) aan in Wageningen

In Wageningen is even na middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei Plein door de 96-jarige Britse veteraan Marie Scott en burgemeester Floor Vermeulen. Daarmee is Bevrijdingsdag, de dag waarop we de bevrijding vieren van de Duitse bezetting in 1945, officieel afgetrapt.

Wageningen was de plek waar op 5 mei 1945 de Duitse bezetters capituleerden, waarna Nederland officieel bevrijd was. Het aansteken van het vuur symboliseert de overgang van de Dodenherdenking op 4 mei naar Bevrijdingsdag op 5 mei.

Eerste vrouwelijke veteraan

Scott is de eerste vrouwelijke oud-militair die het Bevrijdingsvuur ontsteekt bij Hotel de Wereld. Ze zat bij de verbindingsdienst van het Britse leger in Portsmouth. Op en na D-Day, de geallieerde landing op de stranden van Normandië op 6 juni 1944, gaf zij berichten door aan het front.

Ze reisde woensdag samen met vijftien andere Britse veteranen naar Nederland om de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog bij te wonen. Zij gaan vandaag ook voorop in het Bevrijdingsdefilé in Wageningen, waar zo'n 1500 veteranen van allerlei Nederlandse missies aan meedoen.

Zo'n 1700 estafettelopers uit 97 gemeenten gaan vanuit Wageningen het land in met fakkels om het vuur te verspreiden. Het wordt onder meer naar de veertien Bevrijdingsfestivals gebracht. Bevrijdingsdag wordt traditioneel afgesloten in Amsterdam met het 5 mei-concert op de Amstel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl