Bij een temperatuur boven de 20 graden is officieel sprake van een warme dag
NOS Nieuws

Vandaag is de eerste officiële warme dag van het jaar

De temperatuur in De Bilt is vanmiddag opgelopen tot boven de 20 graden, en dat maakt vandaag officieel de eerste warme dag van het jaar.

Op andere plekken was het dit voorjaar al eerder warmer dan 20 graden, maar er is pas officieel sprake van een warme dag als bij het KNMI-weerstation in De Bilt 20 graden wordt gemeten. Dat gebeurde om 13.20 uur vanmiddag. Toen was het 20,2 graden en daarna liep de temperatuur nog verder op.

Het warmst is het vandaag in het zuiden van het land. In Maastricht genoten mensen van het mooie weer:

In het park en op het terras: vandaag is de eerste officiële warme dag van het jaar

Volgens Weerplaza heeft de eerste warme dag dit jaar langer op zich laten wachten dan gebruikelijk. Gemiddeld valt deze dag op 13 april. Vorig jaar gebeurde het op 12 april en in 2021 was het zelfs op 30 maart al officieel warm in Nederland.

"Het is wat aan de late kant, maar heel bijzonder is dat ook weer niet. Het is een kwestie van een beetje pech hebben met de windrichting", legt NOS-weerman Marco Verhoef uit. "Dit jaar hebben we veel noord- tot noordwestelijke wind gehad. Als we een paar dagen zuidenwind hadden gehad, dan hadden we waarschijnlijk veel eerder die 20 graden gehaald."

 • Erica van Leeuwen-de Bruijn
  Een zomerse lunch in de buitenlucht in Kloetinge
 • Jeanette van Starkenburg
  Het strand van Noordwijk is klaar voor mooi weer
 • Moïra van Sas
  Een hondje geniet van het mooie weer
 • Familie Schutten
  Vliegeren op het strand van Kijkduin
 • Theo Westra
  Het plastic kan er wel weer vanaf in Noordwijk

De laatste officiële warme dag was op 30 oktober vorig jaar, oftewel 186 dagen geleden. Een record is dat niet, van 8 september 1940 tot 17 mei 1941 bleef de temperatuur 252 dagen onder de 20 graden.

Sinds het jaar 2000 zijn er in Nederland gemiddeld 98 warme dagen per jaar. In 2018 werd een recordaantal van 132 warme dagen genoteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl