De behandeling van ondervoede kinderen in Somalië
NOS Nieuws

VN-rapport: 258 miljoen mensen kampen met groot voedseltekort

In de wereld kampen 258 miljoen mensen met een groot tekort aan voedsel, blijkt uit een rapport van onder meer de VN en de EU. Het is een flinke toename ten opzichte van vorig jaar, toen 192 miljoen mensen ermee te maken hadden.

In Afghanistan, Burkina Faso, Haïti, Jemen, Nigeria, Somalië en Zuid-Soedan hebben mensen het meest te lijden onder acute honger. 376.000 mensen hebben ook de ergste vorm van een voedseltekort, namelijk hongersnood. VN-topman Guterres noemt het "onvergeeflijk" en "een falen van de mensheid".

Vooral oorlogssituaties worden genoemd als oorzaak van de voedselproblemen in de wereld, maar ook klimaatverandering, de toenemende ongelijkheid en de economische nasleep van de coronapandemie hebben effect.

Oorlog in Oekraïne

Verder heeft de oorlog in Oekraïne invloed op het aantal mensen in de wereld met honger. Oekraïne en Rusland zijn belangrijke landen voor de productie van voedingsmiddelen en door de oorlog zijn de prijzen van voedsel fors gestegen. De armste landen ter wereld zijn vaak ook sterk afhankelijk van de import van voedsel uit het buitenland.

Onder de getroffenen zijn veel kinderen, zo meldt het rapport. Meer dan 35 miljoen kinderen van onder de vijf jaar oud kampen met ondervoeding of ernstige ondervoeding.

Een topman van de VN-landbouworganisatie FAO roept op om meer te investeren in landbouwinnovaties die gericht zijn op het voorkomen van voedselcrises.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl