Lege schappen bij de Albert Heijn in Ede
NOS NieuwsAangepast

Nieuw loonbod Albert Heijn voor medewerkers distributiecentra afgewezen

Na ruim een week staken wil Albert Heijn de medewerkers van de eigen distributiecentra toch meer loon betalen. Maar de 10 procent loonsverhoging die de supermarktketen gisteravond heeft geboden, is door vakbonden FNV en CNV afgewezen.

Albert Heijn zegt de bonden gisteravond een nieuw loonbod te hebben gedaan, met het "dringende" verzoek om opnieuw om de tafel te gaan. "Maar het bod is afgewezen en de bonden komen ook niet terug aan tafel. Daar zijn we heel verbaasd over", zegt de woordvoerder. Het loonbod gaat om een periode van één jaar en had op 22 mei van kracht moeten worden.

Schappen langzaam leeg

Albert Heijn wilde in eerste instantie niet verder gaan dan een loonsverhoging van 8 procent. Vakbond CNV laat weten een brief te hebben ontvangen van Albert Heijn waarin een aanbod van 10 procent loonsverhoging wordt gedaan.

Toch is dat volgens de vakbonden nog niet voldoende. Op dit moment krijgen de werknemers dubbel betaald op zondag, maar in het nieuwste aanbod van Albert Heijn geldt dat niet voor nieuwe werknemers. "Toekomstige generaties krijgen op die manier de rekening van de voorgestelde loonsverhoging, en daar gaan we niet mee akkoord", zegt CNV.

Ondertussen beginnen bij steeds meer filialen van Albert Heijn de schappen langzaam leeg te raken. De AH-woordvoerder benadrukt dat de impact van de staking in de distributiecentra per supermarkt verschilt, omdat dit afhankelijk is van het personeel dat in de centra nog aan het werk is.

Omgedraaid

De filiaalmanager van een Albert Heijn-vestiging in Veendam ziet dat klanten wegblijven, vertelt hij bij RTV Noord. "Mensen willen geen risico lopen en gaan daarom naar de collega's met een andere kleur. Dat snap ik wel, maar ik hoop dat ze snel weer bij ons komen", zegt Jan Haandrikman.

Hij constateert daarnaast dat klanten die wél komen, wat meer hamsteren. "Het lijkt een beetje op het begin van de coronatijd. Mensen nemen toch maar een extra zakje chips mee. Dan is het zo schap zo leeg."

Bij een filiaal in Bergen op Zoom keren klanten met vrijwel lege boodschappenkarren terug naar hun auto's, aldus Omroep Brabant. "Het was chaos. Alle schappen waren leeg, wij zijn omgedraaid", aldus een vrouw. Een ander laat zien wat ze nog wel heeft kunnen halen: "Ik heb maar een klein tasje nu. Ik heb vooral groente. Ik was op zoek naar aardappelen, maar die waren er niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl