NOS Nieuws

Wekdienst 2/5: FNV-personeel staakt zelf • Tweede etappe La Vuelta Femenina

Goedemorgen! Een opvallende staking vandaag: werknemers van vakbond FNV voeren zelf actie. En in La Vuelta Femenina wordt de tweede etappe verreden.

Eerst het weer: de dag begint vrij bewolkt met vooral in het noorden een lichte bui. Vanmiddag is het overal droog en breekt geregeld de zon door. Bij een matige noordenwind is het een stuk frisser dan de voorgaande dagen: maximaal 10 tot 14 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Personeel van vakbond FNV gaat zelf staken. Volgens de werknemers is dat nog nooit eerder gebeurd. Ze zijn het niet eens met de voorgestelde loonsverhoging van de bond. Door de staking is de kans aanwezig dat de bond slecht of niet bereikbaar is voor leden.
  • De Keniaanse sekteleider Paul MacKenzie staat voor de rechter. De afgelopen weken werden in geïmproviseerde graven in het oosten van Kenia zeker honderd van zijn sekteleden gevonden. MacKenzie zou hen hebben verteld dat ze dichter bij Jezus zouden komen als ze zich zouden uithongeren.
  • In de Ronde van Spanje rijden de vrouwen de tweede etappe. De verrichtingen van de wielrensters zijn live te volgen op NOS.nl en in de NOS-app vanaf 15.30 uur.

Wat heb je gemist?

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) roept minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken op het matje over het gebruik van algoritmen die discriminatie in de hand kunnen werken bij de beoordeling van visumaanvragen, schrijft NRC.

Hoekstra moet het gebruik van profilerende software in persoon verdedigen bij de AP, zegt een woordvoerder naar aanleiding van onderzoek door de krant en journalistieke organisatie Lighthouse Reports. Dit onderzoek gaat over de "problematisch verlopen digitalisering van de verstrekking van Schengenvisa". Die visa voor 90 dagen zijn verplicht voor inwoners van buiten de Europese Unie die naar Nederland willen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Mia Nicolai en Dion Cooper hebben gisteren hun eerste repetitie gehad in Liverpool voor het Eurovisie Songfestival. Afgelopen weken werd hun act daar ook al wel gerepeteerd, maar dat was met stand-ins.

Nu mochten ze voor het eerst zelf een half uur op het podium staan:

Eerste repetitie Mia en Dion in Liverpool: 'Anders dan thuis'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl