NOS Sport

Belg Brecel doorbreekt Britse hegemonie als nieuwe wereldkampioen snooker

Belg Brecel doorbreekt Britse hegemonie als nieuwe wereldkampioen snooker

Luca Brecel heeft snookergeschiedenis geschreven. De 28-jarige Belg is de eerste niet-Britse wereldkampioen snooker sinds 2010 en de eerste afkomstig van het Europese vasteland.

De sympathieke Belg hoopt nu op een doorbraak van het snooker in België. "Dit betekent veel voor mijzelf, maar ook voor de sport in mijn land. Maar nu ga ik eerst een paar weken feesten, denk ik."

Brecel was maandag in een zenuwslopende finale met 18-15 te sterk voor de Brit Mark Selby, goed voor vier wereldtitels.

Stunt tegen O'Sullivan

In de kwartfinales had de in Dilsen-Stokkem woonachtige snookerspeler al op sensationele wijze afgerekend met titelhouder en zevenvoudig kampioen Ronnie O'Sullivan. Dat deed de Belg door een 6-10 achterstand om te draaien in een 13-10 overwinning.

In de halve finales herhaalde hij dat huzarenstukje door tegen de Chinees Si Jiahui vanaf 5-14 zelfs elf frames op rij te winnen, een nooit eerder op een WK vertoonde reeks. Hij zegevierde uiteindelijk met 17-15.

Des te opmerkelijker daar Brecel, die in 2012 als 17-jarige de jongste debutant ooit in de befaamde Crucible was, bij vijf vorige WK-deelnames geen partij had weten te winnen.

Luca Brecel in actie bij het WK snooker in Sheffield

Brecel begon de finale voortvarend en bouwde een 9-8 voorsprong in frames uit naar 15-10 na drie sessies. Na de break tussen de middag- en avondsessie was het eerste frame ook voor de Belg (16-10), maar daarna liet Selby zien waarom hij in 2014, '16, '17 en '21 de beste van de wereld was.

Met vijf frames en in totaal 327 punten op rij, waaronder een 'century' (minstens 100 punten in één beurt), bracht de Brit de spanning weer terug. Eerder in de partij had hij al een frame met de maximumscore van 147 punten in één beurt laten noteren. Het was pas de vijftiende keer in de lange geschiedenis van het WK dat een speler tot zo'n huzarenstukje kwam, maar Selby was de eerste die daar in een finale in slaagde.

Bij 16-15 wankelde Brecel, maar het 32ste frame was toch weer voor de 'Belgium Bullet', waarna hij met zijn vijfde century van de finale de wereldtitel veilig stelde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl