Daniel Sprong tijdens de play-offs in actie voor Seattle Kraken
NOS Sport

Sprookje ijshockeyer Sprong in NHL duurt voort: Seattle schakelt titelverdediger uit

IJshockeyer Daniel Sprong heeft voor een enorme stunt gezorgd in de eerste ronde van de play-offs in de NHL, de belangrijkste profcompetitie ter wereld.

In de beslissende zevende wedstrijd in Denver won Sprongs Seattle Kraken met 2-1 van Colorado Avalanche en daarmee stootte de club door naar de tweede ronde. Daarin is Dallas Stars de tegenstander.

Sprong is de eerste Nederlander die zo ver reikt in de play-offs van de NHL.

Opmerkelijk

De prestatie is des te opmerkelijker als je bedenkt dat Seattle Kraken pas twee jaar bestaat. In het eerste seizoen eindigde de club uit het noordwesten van de Verenigde Staten nog als laatste in de NHL.

Het contrast met Colorado Avalanche kan bijna niet groter. Een jaar geleden legde de club uit Denver juist beslag op de Stanley Cup na een 4-2 zege in de finaleserie op Tampa Bay Lightning.

Ook in het huidige seizoen stak Colorado boven iedereen uit in de Western Conference.

In de play-offs steeg Seattle Kraken echter boven zichzelf uit. Ook Daniel Sprong, die vlak voor het seizoen nog moest vechten voor een contractverlenging, deed zijn duit in het zakje.

Vooral in de vierde wedstrijd was de Amsterdammer van grote waarde. Met een assist en een goal hield hij zijn ploeg op 2-2, waarna Jordan Eberle in de verlenging Seattle de zege bezorgde.

Vannacht was Sprongs inbreng bescheidener. De heldenrol viel toe aan de Duitse doelman Philipp Grubauer, die 33 van de 34 schoten op zijn doel wist te keren.

De Zweed Oliver Bjorkstrand deed de rest: Bjorkstrand, die zich in de play-offs nog niet had weten te onderscheiden, maakte beide treffers voor de Kraken en schoot zijn ploeg zo naar de tweede ronde.

Ook voor Boston Bruins, dat in het reguliere seizoen het puntenrecord in de NHL aanscherpte en als beste ploeg aan de play-offs begonnen, viel het doek al in de eerste ronde.

Florida Panthers, met Eric en Marc Staal - achterneven van de Drentse verzetsheld Johannes Post - velden in het beslissende zeven duel in Boston het vonnis: de Panthers wonnen na verlengingen met 4-3.

Jordan Staal, de derde broer van het Canadese ijshockeygeslacht, plaatste zich eerder ook al voor de tweede ronde van de playoffs. Met Carolina Hurricanes rekende hij in zes duels af met New York Islanders.

Uitslagen Stanley Cup-playoffs

Eerste ronde (best-of-seven) Tweede ronde
Boston Bruins - Florida Panthers 3-4 Florida-Toronto
Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning 4-2
Carolina Hurricanes - New York Islanders 4-2 Carolina - New Jersey/New York R.
New Jersey Devils - New York Rangers 3-3
Colorado Avalanche - Seattle Kraken 3-4 Seattle - Dallas
Dallas Stars - Minnesota Wild 4-2
Vegas Golden Knights - Winnipeg Jets 4-1 Vegas -Edmonton
Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 4-2

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl